Home » Varen in kroatie | Dit moet je weten.

Varen in kroatie | Dit moet je weten.

Varen in Kroatie

Varen in Kroatië. Steeds weer ontdekken mensen Kroatië als vakantieland. Dat is niet voor niets. Ook voor de watersporter zijn het klimaat, de faciliteiten en diversiteit van het landschap ideaal. Kroatië is een ideaal land voor de watersporter. De ene dag legt u aan in een levendige toeristische stad, de volgende dag vindt u de rust van een klein zandstrand of een intiem haventje. In drukke gebieden is het zaak goed op te letten op andere jachten. De mooie baaien aan de Adriatische zee vragen vanwege hun diepte om lange ankerlijnen. Ook moet u voorbereid zijn op plotselinge weersveranderingen. Aan de Adriatische kust kunnen vervaarlijke winden opsteken.
De jachthavens zijn vaak vrij prijzig. Wel is de service uitstekend. U krijgt alle ondersteuning bij het aanleggen en het sanitair is zeer schoon.

Varen in Kroatië vaarbewijs verplicht

Schippers van schepen langer dan drie meter moeten in het bezit zijn van een vaarbewijs II (KVB1+KVB2). Dit geldt ook voor zeilboten. Alleen hele kleine bootjes die vlak onder de kust blijft varen, hebben voldoende aan vaarbewijs 1. Deze uitzondering geldt niet voor alle schepen. Vaart u met een motor- of zeiljacht dan moet de schipper in het bezit zijn van het complete vaarbewijs. Uiteraard hebben ze in Kroatië daar een oplossing voor bedacht, bent u alleen in het bezit van vaarbewijs I en wilt u toch verder dan 1 mijl uit de kust.

Dan is er een mogelijkheid om tijdens uw vakantie een theorie examen af te leggen, kosten ongeveer 300 euro. Bent u geslaagd, kunt u twee a drie dagen later het Voditelj Brodice ophalen. Deze is alleen geldig in Kroatië en kunt u ook niet omruilen voor vaarbewijs II. Wilt u niet voor verassingen komen te staan, haal in Nederland het complete vaarbewijs.
Zodra het schip is voorzien van een marifoon, is het marifooncertificaat verplicht. Bent u van plan om een jacht te huren in Kroatië moet u in het bezit zijn van vaarbewijs 2 en een marifooncertificaat.

Alcohol

Een lekker koud pilsje aan boord in Kroatië, niet doen. Het nuttigen van alcohol tijdens het varen is verboden. De autoriteiten zijn hier zeer streng betreffende alcohol. De maximale toegestane hoeveelheid alcohol voor de bestuurder is 0 promille.

Vaarvignet en verzekering

Op de meeste wateren is een vaarvignet verplicht. Dit vignet kunt u in iedere haven verkrijgen bij de havenmeester, de zogenaamde ‘Luka Capetanja’. Deze havenmeester zal ook vragen om een lijst van de opvarenden en een verzekeringsbewijs. Als u beschikt over een schip met vaste slaapplaatsen moet u ook de vaarbewijzen en paspoorten van alle opvarenden tonen. De ‘Luka Capetanje’ schroomt meestal niet een extra bijdrage te vragen voor zijn diensten. Voor grotere boten zal hij meer geld verlangen. In Kroatië moeten alle schepen met een motorvermogen vanaf 20 pk verzekerd zijn. Het verzekeringsbewijs dient opgesteld te zijn in het Engels

Let er wel op dat deze eisen ondertussen kunnen veranderen. Zo krijgen we tegenwoordig steeds meer berichten te horen dat je in Kroatië minimaal in het bezit moet zijn van vaarbewijs deel 1 en deel 2. Wil je graag zelfstandig een boot huren zonder gebruik te maken van een Kroatische schipper zorg er dan voor dat je papieren in orde zijn. Neem altijd eerst contact op met de lokale autoriteiten. Vaarbewijzen.nl is alleen bedoeld als een informatieve website.

Ga je varen in kroatie? Haal eerst je vaarbewijs.

zie ook:
Varen in Nederland
Varen in Europa
Varen en vaarbewijs in Spanje