Home » Vaarbewijscursus op de manier die het beste bij u past. » Je wilt alle wateren bevaren, vaarbewijs 2 nodig

Je wilt alle wateren bevaren, vaarbewijs 2 nodig

Vaarbewijs 2Kies je met je schip het liefst het ruime sop dan heb je vaarbewijs 2 nodig. Deel 2 is valt ook onder de categorie recreatievaarbewijs en is een aanvulling op vaarbewijs 1. Je kunt wel deel  2 halen, zonder het eerste deel. Je krijgt dan geen vaarbewijs, maar een certificaat, daar mag je niet mee varen. Het is mogelijk de twee examens tegelijkertijd af te leggen. Dit heeft als voordeel dat je maar één keer op de examenlocatie hoeft te verschijnen.

De twee examens staan los van elkaar; je kunt voor het ene examen slagen en voor het andere zakken.  Scoor je voor het eerste deel voldoende, en zak je voor deel 2. Dan krijg je vaarbewijs 1 sowieso en mag je het water op. Zak je voor het eerste deel, maar slaag je wel voor het aanvullende gedeelte. Dan ontvang je daarvan een certificaat, geen vaarbewijs.

Een waardevolle uitbreiding

Al met al is het tweede deel een waardevolle uitbreiding en het geeft u een overvloed aan nieuwe mogelijkheden. Voor het verkrijgen van Vaarbewijs 2 zult u vanzelfsprekend wat verder met uw neus in de boeken moeten duiken. De examenstof van het eerste bewijs wordt uitgebreid met hoofdstukken over het uitgebreide weerbericht, waterdieptes onder invloed van springtij en doodtij en uiteraard het navigatiegedeelte. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke elementen van het besturen van een schip op de wat grotere wateren.

Bij vaarbewijs 2 krijg je te maken met dwarsstromen en zijwinden

De cursus mag dan aan de wal gegeven worden, de materie is zeker niet droog. Vanuit de schoolbanken mag u met een waterkaart voor uw neus een koers uitzetten, waarbij u rekening dient te houden met dwarsstromen, zijwinden en andere elementen. Uiteraard is het cruciaal dat u hierbij op de juiste bestemming ‘voet aan wal kunt zetten’. Het behalen van Vaarbewijs II is al met al een boeiende exercitie, waarna u net weer een stuk zekerder aan het roer zult staan. Ook als u wordt geconfronteerd met de krachten van de zee. Ben je in het bezit van het certificaat Theoretische kustwateren heb je vrijstelling voor het examen deel 2.

Nieuwsgierig geworden? Neem even een kijkje bij: vaarbewijs halen Vaarbewijs 1Vaarbewijs 1 en 2 vaarbewijs examen