Home » Vaarbewijs examen | Video uitleg en aanmelding.

Vaarbewijs examen | Video uitleg en aanmelding.

Je gaat voor je vaarbewijs examen, heel goed. Bekijk eerst even deze video het duurt ruim 5 minuten. Maar ik vertel je een aantal handige tips.
Coen Cromjongh / hoofddocent Vaarschool Albatros

Vaarbewijs examen cbr

Ga je binnenkort het vaarbewijs examen afleggen? Lees het volgende even goed door en dan ben je meteen goed op de hoogte van hoe het examen eruit ziet.
Het examen klein vaarbewijs wordt door het CBR via een beeldscherm afgenomen.
Om in aanmerking te komen voor je vaarbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Je kunt wel eerder examen doen (geen minimumleeftijd) maar het vaarbewijs pasje krijg je pas op je 18e verjaardag. Zie: leeftijd examen

Gewoon- of extra tijd examen

Je kunt niet alleen kiezen uit een gewoon examen maar ook voor een “extra tijd” examen.
Dit examen is speciaal bedoeld voor mensen die moeite met lezen hebben en/of dyslectisch zijn. Mocht je voor dit vaarbewijs examen zakken dan bestaat er ook een mogelijkheid voor een individueel begeleid voorleesexamen. Dit vaarbewijs examen wordt afgenomen in een aparte ruimte en is zelfs mogelijk met tolk indien Nederlands niet je moedertaal is. Als je gezakt bent voor het extra tijd examen en dus recht hebt op een mondeling examen. Je hoeft dus geen dure dyslectie verklaring meer te hebben en ook niet minimaal 3 keer gezakt te zijn om in aanmerking te komen voor het mondelinge examen.

Ook in 2024 bestaat het vaarbewijs examen uitsluitend uit een theorie toets. Meer over dit onderwerp. Zie: vaarbewijs-CBR

Vaarbewijs examen locaties

Je kunt een vaarbewijs examen maken op één van de twintig examenlocaties in Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Breda, Deventer, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Hoogeveen, Leeuwarden, Leusden, Maastricht, Rijswijk ZH, Schelluinen, Utrecht, Venlo-Blerick en Zwolle. Ook worden examens op zaterdagen afgenomen.

Aanmeld procedure

CBR examen inloggen


Aanmelden voor het examen doe je op Mijn CBR Hier vul je je DigiD gegevens in, kies je het soort examen en examenplaats. Even afrekenen via iDeal en klaar is Kees. Alles wijst zich vanzelf. Ook een examenplaats of tijdstip wijzigen gaat vlekkeloos. Na aanmelding (of wijziging) ontvang je een email met routebeschrijving, waar je je moet melden en wat je mee moet nemen naar het examen.
Woon je in het buitenland of ben je niet in het bezit van DigiD? Dan kan je telefonisch een aanmeldformulier opvragen via 088 227 77 00 optie 5. (vanuit België 003188 227 77 00).
Het aanvraagformulier kun je ook vinden op de website van het CBR. Downloaden aanvraagformulier recreatievaartexamen
Direct aanmelden examen

Gezondheidsverklaring voor de recreatievaart

Nadat je geslaagd bent ontvang je een mail met daarin je resultaat en hoe je de digitale gezondheidsverklaring kunt invullen.
Weer inloggen met je Digid even af rekenen (ongeveer 10 euro) via iDeal en alles wijst vanzelf. Echter, beschik je niet over Digid en/of een pinpas, dan wordt het een ander verhaal.

Je hebt geen DigiD en wel iDeal

Heb je geen DigiD en je kan wel betalen via iDeal dan kun je een papieren versie laten opsturen per post. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €21 en je kunt dit via deze link doen: pgv.cbr.nl
De betaling moet je via iDeal voldoen. Kom je uit België en bankier je niet bij een Nederlandse bank, dan kun je dit niet afrekenen.

Je hebt geen DigiD en ook geen iDeal

Je kunt dan een mail sturen naar klantenservice.ccv@cbr.nl en vermeldt in de email je naam, achternaam, geboortedatum, adresgegevens en het kandidaatsnummer dat je gekregen hebt bij het aanmelden voor het examen. Vermeldt er duidelijk bij dat het om een gezondheidsverklaring gaat voor de recreatievaart. De klantenservice van het CCV (onderdeel van het CBR voor de recreatievaart) stuurt dan een papieren versie naar je toe met een factuur erbij. Eventueel is de klantenservice van het CCV ook telefonisch bereikbaar via: 088-2277700 (0031882277700).

Let op: de gezondheidsverklaringen voor de recreatievaart kun je niet op het gemeentehuis halen. Dit zijn alleen gezondheidsverklaringen voor rijbewijzen en worden niet geaccepteerd voor het vaarbewijs. Helaas gaat dit nog wel eens mis, met extra kosten tot gevolg.

Meer over vaarbewijs halen, de mogelijkheden Meer over vaarbewijs kosten

Hieronder meer uitleg over het examen zelf. Leesduur ongeveer 4 minuten.

Er zijn twee vaarbewijs examens

  • Examen vaarbewijs deel 1  (KVB1) bestaat uit 40 meerkeuzevragen en duurt maximaal 60 minuten. De vragen zijn 1, 2 of 3 punten waard. De maximumscore is 80 punten. Om te slagen moet je minimaal 56 punten halen. De kosten voor dit examen bedragen 44,45 euro.
  • Ben je al in het bezit van het Klein Vaarbewijs I (of het getuigschrift Klein Vaarbewijs I)? Dan kun je het aanvullend examen (KVB2) maken om het complete Klein Vaarbewijs te bemachtigen. Het KVB2- examen bestaat uit 23 multiple choice-vragen en 4 open navigatievragen. De vragen zijn 1, 2 of 3 punten waard. Dit examen duurt maximaal 90 minuten. De maximumscore is 50 punten. Om te slagen moet je minimaal 35 punten behalen. De kosten voor dit examen bedragen 52,90 euro.

Vaarbewijs examens tegelijk of apart

Gaat u op voor het complete vaarbewijs, dient u twee examens af te leggen, namelijk KVB1 en KVB2. Dit kunt u in één keer doen maar dat is vrij heftig. Het voordeel hiervan is wel dat u maar 1 keer naar de examenlocatie hoeft wanneer u voor beide examens slaagt. U krijgt een examenplaats toegewezen en u begint met het eerste examen. Daar heeft u maximaal 1 uur de tijd voor. Als u klaar bent blijft u rustig zitten en begint u gelijk aan het tweede examen.

Slaagt u voor beide examens is het feest. Slaagt u alleen voor het eerste deel, krijgt u gewoon vaarbewijs I. Zakt u voor deel 1 en slaagt u voor deel 2, krijgt u een certificaat. Daarmee mag u nog niet varen. Zodra u op een later tijdstip deel 1 haalt, krijgt u het complete vaarbewijs (VBII).
De resultaten van de beide examens hebben geen invloed op elkaar. Doet u de complete cursus in twee dagen kunt u besluiten om de examens tegelijk te doen. Zorgt u er wel voor dat u de kennis die u nodig heeft voor het eerste deel goed begrijpt, voordat u met de cursus van deel 2 begint.

Voordeel:

  • U hoeft maar 1x naar de examenlocatie.
  • Prijstechnisch is het voordeliger. (U bespaart ongeveer 25 euro examenkosten)

Nadeel:

  • Het is wel heel veel informatie ineens die u moet onthouden.
  • Zowel bij vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 moet u grondige kennis hebben van 3 verschillende reglementen. Het is lastig om deze uit elkaar te houden.

Beide examens apart

Indien u de examens apart doet, ragen wij u aan om direct beide examendagen vast te leggen, zowel voor KVB1 als KVB2. Plan deze examens ongeveer 5 tot 10 dagen na de cursusdag. Zo kunt u de stof elke dag nog eventjes kunt nakijken en eventueel de leraar bellen, mocht u nog vragen hebben over de lesstof. Als u de complete cursus in twee dagen doet en u besluit om de examens apart te doen, zorg er dan voor dat u deel 1 met succes afgerond heeft (cursus + examen) voordat u met deel 2 begint.

Voordeel:

  • Het is wat relaxter, zodra u geslaagd bent voor het eerste deel kunt u de stof “vergeten”.

Nadeel:

  • U moet twee keer naar de examenlocatie toe.

Examen kosten zijn hoger. U betaalt voor het eerste examen van het eerste deel 44,45 euro, het examen KVB2 kost 52,90 euro. Totaal bent bijna 100 euro aan examenkosten kwijt.

Uitslag vaarbewijs examen

Als je klaar bent met je examen zie je direct op het scherm of je geslaagd of gezakt bent. Vervolgens krijg je een overzicht te zien met de fout beantwoorde vragen. Je krijgt twee minuten de tijd om deze fout beantwoorde vragen in te kijken. Je mag ze niet opschrijven, fotograferen of mee naar huis nemen.

Indien je geslaagd bent, maak je vervolgens €21 over voor afgifte van het pasje en de eigen medische verklaring deze kan je uploaden op mijncbr.nl. Ook je pasfoto kun je hier uploaden. Na maximaal 10 werkdagen (mits alles volledig ingevuld en ge-upload op mijncbr.nl (of uiteraard opsturen via de post)). wordt het vaarbewijspasje thuisgestuurd en is het grote moment daar: je mag nu varen met een vaarbewijsplichtig schip! ! De boete voor het varen zonder vaarbewijs is fors. Dit ‘vergrijp’ kost u 650 euro. Ook bent u zonder vaarbewijs niet verzekerd.

Zie ook: Zie ook: vaarbewijs halen Vaarbewijs 1Vaarbewijs 1 en 2