Hier leest u alles over het vaarbewijs examen

Vaarbewijs examenGa je binnenkort het vaarbewijs examen afleggen? Lees dan het volgende even goed door. Ben je meteen goed op de hoogte. Het examen klein vaarbewijs wordt door de Stichting Vamex via een beeldscherm afgenomen.
Ben je in het bezit van een dyslexie verklaring mag je ook een mondeling examen afleggen. Om in aanmerking te komen voor je vaarbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Zie: leeftijd examen

Vamex is een door de overheid aangestelde organisatie die examens mag afnemen. Je kunt op iedere werkdag tussen 9.30 uur en 16.00 uur een vaarbewijsexamen maken op één van de vijf examenlocaties in Alkmaar, Zoetermeer, Dordrecht, Den Bosch en Zwolle. Een keer per maand wordt op alle locaties op zaterdag het examen afgenomen.

In de zomermaanden wordt extra mankracht ingezet bij de Vamex om de stroom spoedaanvragen te verwerken; ondanks alles kunnen de wachttijden flink oplopen. Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk een examendatum te reserveren. Dit is alleen mogelijk via internet.

Er zijn twee vaarbewijs examens

  • Examen vaarbewijs deel 1  (KVB1) bestaat uit 40 meerkeuzevragen en duurt maximaal 60 minuten. De vragen zijn 1, 2 of 3 punten waard. De maximumscore is 80 punten. Om te slagen moet je minimaal 56 punten halen. De kosten voor dit examen bedragen 42 euro.
  • Ben je al in het bezit van het Klein Vaarbewijs I (of het getuigschrift Klein Vaarbewijs I)? Dan kun je het aanvullend examen (KVB2) maken om het complete Klein Vaarbewijs te bemachtigen. Het KVB2- examen bestaat uit 23 multiple choice-vragen en 4 open navigatievragen. De vragen zijn 1, 2 of 3 punten waard. Dit examen duurt maximaal 90 minuten. De maximumscore is 50 punten. Om te slagen moet je minimaal 35 punten behalen. De kosten voor dit examen bedragen 50 euro.

Geslaagd voor het vaarbewijs examen

Als je klaar bent met je examen hoor je direct of je geslaagd bent. Is het feest?
Dan wordt er ter plaatse een pasfoto gemaakt en krijg je gelijk het vaarbewijs mee naar huis. Mits u alle vragen op de eigen medische verklaring met nee heeft beantwoord. En de kosten voor afgifte van het pasje (21 euro) voldaan hebt via de pin.

Het grote moment is daar: je mag nu varen met een vaarbewijsplichtig schip! De boete voor het varen zonder vaarbewijs is fors. Dit ‘vergrijp’ kost u 550 euro. Ook bent u zonder vaarbewijs niet verzekerd.

Aanmelden examen bij de Vamex

Nieuwsgierig geworden en neem even een kijkje bij ons cursus aanbod