Home » Hier leest u alles over het vaarbewijs examen

Hier leest u alles over het vaarbewijs examen

Vaarbewijs examenGa je binnenkort het vaarbewijs examen afleggen? Lees dan het volgende even goed door. Ben je meteen goed op de hoogte. Het examen klein vaarbewijs wordt door de Stichting Vamex via een beeldscherm afgenomen.
Ben je in het bezit van een dyslexie verklaring  kom je in aanmerking voor een voorleesexamen. Om in aanmerking te komen voor je vaarbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Zie: leeftijd examen

Vamex is een door de overheid aangestelde organisatie die examens mag afnemen. Je kunt op iedere werkdag tussen 9.30 uur en 16.00 uur een vaarbewijsexamen maken op één van de vijf examenlocaties in Alkmaar, Zoetermeer, Dordrecht, Den Bosch en Zwolle. Een keer per maand wordt op alle locaties op zaterdag het examen afgenomen.

In de zomermaanden wordt extra mankracht ingezet bij de Vamex om de stroom spoedaanvragen te verwerken; ondanks alles kunnen de wachttijden flink oplopen. Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk een examendatum te reserveren. Dit is alleen mogelijk via internet.

Er zijn twee vaarbewijs examens

  • Examen vaarbewijs deel 1  (KVB1) bestaat uit 40 meerkeuzevragen en duurt maximaal 60 minuten. De vragen zijn 1, 2 of 3 punten waard. De maximumscore is 80 punten. Om te slagen moet je minimaal 56 punten halen. De kosten voor dit examen bedragen 42 euro.
  • Ben je al in het bezit van het Klein Vaarbewijs I (of het getuigschrift Klein Vaarbewijs I)? Dan kun je het aanvullend examen (KVB2) maken om het complete Klein Vaarbewijs te bemachtigen. Het KVB2- examen bestaat uit 23 multiple choice-vragen en 4 open navigatievragen. De vragen zijn 1, 2 of 3 punten waard. Dit examen duurt maximaal 90 minuten. De maximumscore is 50 punten. Om te slagen moet je minimaal 35 punten behalen. De kosten voor dit examen bedragen 50 euro.

Vaarbewijs examens tegelijk of apart

Gaat u op voor het complete vaarbewijs, dient u twee examens af te leggen, namelijk KVB1 en KVB2. Dit kunt u in één keer doen maar dat is vrij heftig. Het voordeel hiervan is wel dat u maar 1 keer naar de examenlocatie hoeft wanneer u voor beide examens slaagt. U krijgt een examenplaats toegewezen en u begint met het eerste examen. Daar heeft u maximaal 1 uur de tijd voor. Als u klaar bent blijft u rustig zitten en begint u gelijk aan het tweede examen.

Slaagt u voor beide examens is het feest. Slaagt u alleen voor het eerste deel, krijgt u gewoon vaarbewijs I. Zakt u voor deel 1 en slaagt u voor deel 2, krijgt u een certificaat. Daarmee mag u nog niet varen. Zodra u op een later tijdstip deel 1 haalt, krijgt u het complete vaarbewijs (VBII).
De resultaten van de beide examens hebben geen invloed op elkaar. Doet u de complete cursus in twee dagen kunt u besluiten om de examens tegelijk te doen. Zorgt u er wel voor dat u de kennis die u nodig heeft voor het eerste deel goed begrijpt, voordat u met de cursus van deel 2 begint.

Voordeel:

  • U hoeft maar 1x naar de examenlocatie.
  • Prijstechnisch is het voordeliger. (U bespaart 22 euro examenkosten)

Nadeel:

  • Het is wel heel veel informatie ineens die u moet onthouden.
  • Zowel bij vaarbewijs 1 als vaarbewijs 2 moet u grondige kennis hebben van 3 verschillende reglementen. Het is lastig om deze uit elkaar te houden.

Beide examens apart

Indien u de examens apart doet, ragen wij u aan om direct beide examendagen vast te leggen, zowel voor KVB1 als KVB2. Plan deze examens ongeveer 5 dagen na de cursusdag. Zo kunt u de stof elke dag nog eventjes kunt nakijken en eventueel de leraar bellen, mocht u nog vragen hebben over de lesstof. Als u de complete cursus in twee dagen doet en u besluit om de examens apart te doen, zorg er dan voor dat u deel 1 met succes afgerond heeft (cursus + examen) voordat u met deel 2 begint.

Voordeel:

  • Het is wat relaxter, zodra u geslaagd bent voor het eerste deel kunt u de stof “vergeten”.

Nadeel:

  • U moet twee keer naar de examenlocatie toe.

Examen kosten zijn hoger. U betaalt voor het eerste examen van het eerste deel 42 euro, het examen KVB2 kost 50 euro. Totaal bent u 92 euro aan examenkosten kwijt.

Bezwaar maken tegen de examenuitslag

Wanneer u het niet eens bent met de uitslag van uw examen, heeft u het recht het examen in te zien. Als uit de inzage blijkt dat er inderdaad een vergissing is begaan, kunt u bezwaar aantekenen bij Vamex, de instantie die de examens afneemt.

De klacht wordt doorgezonden naar de examencommissie. Deze commissie geeft antwoord en wijst de klacht toe of af. Is de kandidaat het niet eens met een afwijzing van de klacht, dan kan hij/zij een beroepsprocedure beginnen bij de Stichting Examenkamer.
Een dergelijk beroepsprocedure is wel prijzig. U betaalt zestig euro om bezwaar te mogen maken. Indien uw bezwaar terecht wordt verklaard, krijgt u het gehele bedrag retour. Tevens wordt de vraag aangepast en gecorrigeerd.

Geslaagd voor het vaarbewijs examen

Als je klaar bent met je examen hoor je direct of je geslaagd bent. Is het feest?
Dan wordt er ter plaatse een pasfoto gemaakt en krijg je gelijk het vaarbewijs mee naar huis. Mits u alle vragen op de eigen medische verklaring met nee heeft beantwoord. En de kosten voor afgifte van het pasje (21 euro) voldaan hebt via de pin.

Het grote moment is daar: je mag nu varen met een vaarbewijsplichtig schip! De boete voor het varen zonder vaarbewijs is fors. Dit ‘vergrijp’ kost u 550 euro. Ook bent u zonder vaarbewijs niet verzekerd.

Aanmelden examen bij de Vamex

Nieuwsgierig geworden en neem even een kijkje bij ons cursus aanbod