Home » Marifoon aan boord, veiligheidsmiddel bij uitstek

Marifoon aan boord, veiligheidsmiddel bij uitstek

Ooit wel eens over nagedacht waar het woord marifoon vandaan komt? ’t Is eigenlijk heel simpel een samentrekking van de woorden maritieme telefoon.

De marifoon is een belangrijk veiligheidsmiddel aan boord, niet alleen op zee, maar ook op de binnenwateren. Vooral op de doorgaande vaarwegen, waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen, is de maritieme telefoon het communicatiemiddel bij uitstek. Ook in het overleg met de sluismeester, de brugwachter en de havenmeester is de marifoon een handig middel. Niet alleen met het personeel heb je verbinding, ook andere schepen breng je op de hoogte van je voorgenomen manoeuvres.

Via de marifoon is de kans op snelle en effectieve hulp vele malen groter

Als pleziervaarder ben je trouwens niet verplicht een maritieme telefoon aan boord te hebben. Mocht je geen marifoon aan boord hebben, dan kun je, in geval van nood, je mobiele telefoon gebruiken. Niet overal op het water heb je echter bereik. De schippers bij je in de buurt hebben geen flauw benul van de noodtoestand bij jou aan boord. De kans op snelle en effectieve hulp is dus altijd groter wanneer je de noodoproep via de marifoon uitzendt.

Voordelen van de maritieme telefoon

Marifoon met AIS

Tegenwoordig kunt u een marifoon aanschaffen met ingebouwde AIS een automatisch identificatiesysteem. Met AIS kunt u als het ware “om de hoek” kijken. Hiermee wordt uw veiligheid flink verhoogd. U kunt niet alleen de grote binnenvaartschepen op uw scherm zien, maar ook hun koers en snelheid aflezen. Voor meer informatie zie: AIS

Oproepen sluismeester

Met de maritieme telefoon kunt u de sluismeester en/of brugwachter oproepen en verzoeken om de sluis of brug te openen. Alleen al in Nederland vindt u ruim 900 beweegbare bruggen en ruim 200 sluizen. Heeft u een marifoon aan boord bent u ook verplicht om deze aan te zetten bij het passeren van de grotere bruggen en gecompliceerde sluizencomplexen.

Op belangrijke plaatsen, bij drukke knooppunten, vindt u verkeersposten. Daar wordt hulp geboden aan de scheepvaart. Via de marifoon hebben de verkeersleiders contact met de schippers en bieden hulp bij het oversteken. Voor u als recreatieve schipper is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken.

Verhogen veiligheid

De marifoon is het veiligheidsmiddel bij uitstek. Vaart u op de ruimere wateren en u raakt in de problemen met uw boot, neemt u via de maritieme telefoon contact op met het Kustwachtcentrum in Den Helder. Binnen no-time is de hulp onderweg. De KNRM verleent jaarlijks bij ongeveer 1200 incidenten kosteloos hulp aan de recreatievaart.

Marifoon dagcursus, de perfecte voorbereiding op het examen

WanneerWaarKosten
dinsdag 19 november 2024Hoorn197 euro
vrijdag 20 december 2024Hoorn197 euro
meer data: Albatros siteHoorn

Vanaf 1 juli 2023 doe je het marifoonexamen bij het CBR.

Alle marifooncursussen op rij

Ga je liever voor een een los examen al dan niet met een dag-, online- en/of videocursus zie: marifoonexamen

Zie ook: marifonie welk certificaat heb ik nodig?

Besluit je  om na het basiscertificaat door te gaan voor Marcom-B?
Kies dan direct voor Marcom-B pakket, dat scheelt je flink in de kosten. Dan krijg je namelijk de cursus plus het examen basiscertificaat er gratis bij.

Ja, ik meld me aan voor de dagcursus basiscertificaat marifonie inclusief examen op dezelfde dagMarifoon feiten en fabels