Home » Varen in Nederland | Varen en vaarbewijzen

Varen in Nederland | Varen en vaarbewijzen

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan.

Dichter Hendrik Marsman had een scherp oog voor de schoonheid van Nederland als watersportland. Voor ultiem watersportplezier hoeft u dan ook niet naar het buitenland. Varen in Nederland, ons land biedt u alles, inclusief lekker eten en een taal die u kent. Om de beste plekjes in uw regio te ontdekken, zetten we graag alle hotspots per provincie op een rij.
Het verkorte overzicht hieronder toont direct aan hoeveel mogelijkheden er zijn voor een unieke vaarvakantie in eigen land.

Wil je varen in Nederland, ga eerst een boot huren

Varen in Nederland, de Biesbosch

Ook als u niet in het bezit bent van een eigen boot, valt er voldoende te ontdekken op watersportgebied. Wil je varen in Nederland ga eerst een boot huren. Langzame fluisterboten, maar ook jachten van bijna vijftien meter lang. Hoewel dit niet altijd verplicht is, raden wij u aan eerst een vaarbewijs te halen voordat u een boot gaat huren. Vergeet niet deze pagina op te slaan in uw favorieten. Op die manier hebt u ook bij een volgende vaartocht door Nederland alle informatie direct bij de hand.
Geniet van Nederland en…

 • beleef in augustus zeven dagen lang de Sneekweek, het grootste evenement op de Europese binnenwateren.
 • ontdek de Blauwe stad in Groningen. Het in deze omgeving kunstmatig aangelegde Oldambtmeer is van dezelfde grootte als het Sneekermeer. Met een maximale vaardiepte van twee meter is het speciaal aangelegd voor watersporters.
 • laat u eens droogvallen op het wad bij de Waddeneilanden Texel, Vlieland of Terschelling. Een unieke mogelijkheid om krabbetjes te gaan zoeken met de kinderen.
 • ontdek de Turfroute, een prachtige vaartocht door Friesland, Overijssel en Drenthe.
 • wat dacht u van de randmeren, het is zeer de moeite waard een rondje Flevoland te doen. Blijf wel tussen de betonning varen; daarbuiten is het relatief ondiep.
 • proef de sfeer in Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Drie gezellige stadjes aan het IJsselmeer.
 • De staande mastroute, je hoeft deze niet helemaal te volgen. Pak het meest spectaculaire stuk  vanuit Amsterdam binnendoor via Alkmaar naar Den Helder.
 • bevaar de Weerribben, het grootste moerasgebied van Noord-West-Europa.
 • beleef steden als Utrecht of Leiden vanaf het water. Varend met de boot dwars door de oude binnenstad, geniet u op een geheel andere wijze van het stadsleven.
 • kom tot rust in het gebied van de Oosterschelde. Hier vindt u talloze gezellige haventjes, bijzondere vogelsoorten en zeehonden. Zelfs inktvissen komen naar het Oosterscheldegebied om er te paren.
 • vergeet de Biesbosch niet, een prachtig gebied waar de natuur nog heer en meester is.

Om deze pagina’s zo compleet mogelijk te maken, staan we open voor al uw aanvullingen en tips.

Vraren in Friesland drukte en rust.

Varen in Friesland Friesland, drukte en rust. Wie denkt aan Friesland, denkt aan watersport. In Friesland zijn altijd mensen op en rond het water te vinden.

Varen in Drenthe, vergeet niet je fiets mee te nemen

Varen in Drenthe Drenthe is dé plek voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsliefhebbers, vissers én watersporters. Vergeet vooral niet je (elektrische) fiets mee te nemen.

Nieuwsgierig geworden, ga eerst je vaarbewijs halen. Voor de kosten hoef je het niet te laten.

Zie ook: