Home » Vaarbewijs cursus op de manier die het beste bij u past. » Vaarbewijs 1 – Met KVB1 mag je varen, echter niet overal

Vaarbewijs 1 – Met KVB1 mag je varen, echter niet overal

Klein vaarbewijs 1 (KVB1) is een recreatievaarbewijs deze hebt u nodig zodra uw motorboot harder kan varen dan 20 kilometer per uur. Dat is niet alleen bij speedboten aan de orde. Ook een redelijke sloep overschrijdt de 20 kilometer per uur met gemak, waardoor dit vaarbewijs echt noodzakelijk is.

De kennis die u nodig heeft kunt u in één cursusdag opdoen

vaarbewijs 1Om het te bemachtigen moet u onder meer over kennis beschikken van het weer, de betonning, de werking van het roer en de schroef en uiteraard de reglementen. Deze kennis kunt u in één cursusdag opdoen. Deskundige docenten brengen u vanuit de lesstof en hun eigen ervaring volledig op de hoogte van alle informatie die u nodig hebt. Ze geven u bovendien bruikbare en handige tips en trucs mee, die u in staat stellen de opgedane kennis ook in de praktijk toe te passen. U kunt uiteraard met al uw vragen terecht bij de cursusleiders. Ze staan u graag te woord en denken graag met u mee. Kort na deze intensieve leerdag kunt u het theorie-examen afleggen. Als u dit met succes volbrengt, bent u bevoegd als kapitein de binnenwateren te bevaren.

Ook voor een redelijke sloep heb je minimaal vaarbewijs 1 nodig

Bent u geslaagd voor het examen:
Klein vaarbewijs 1  Dan staat er op uw pasje VBI
Klein vaarbewijs 2 (KVB2) Krijgt u geen vaarbewijs pasje
Klein vaarbewijs 1 en 2 Dan staat er op uw pasje VBII

Het is mogelijk dat u als schipper van een kleine boot officieel niet verplicht bent een klein vaarbewijs te halen. Toch is het raadzaam ook in dat geval een cursus met het examen te doen voor een vaarbewijs. Dat bewijst zich in de praktijk.

De schipper hoeft niet zelf aan het roer te staan

De schipper is volgens het vaarreglement degene die de navigatie leidt, hij hoeft dus niet zelf aan het roer te staan. U mag dus rustig iemand laten sturen zonder vaarbewijs. Let er wel op dat degene die stuurt minimaal 18 jaar is en dat de gene met zijn vaarbewijs onmiddellijk kan ingrijpen.

Is je boot kleiner dan 15 meter en kan ‘ie niet sneller dan 20 km/u? Dan mag je zonder vaarbewijs het water op. Het gaat om de combinatie boot plus motor. Het kan maar zo zijn dat je met een klein aluminium visbootje met 6 pk motorvermogen in het bezit moet zijn van geldige papieren. Terwijl u met het joekel van een stalen tuindersvlet van 12 meter lang en 20 pk buitenboordmotor waarschijnlijk geen vaarbewijs nodig hebt. Tja, heel eenvoudig is het niet altijd. Het gaat om de snelheid die de boot KAN bereiken.

Let op: in het buitenland kunnen afwijkende eisen gelden. Ze kijken daar soms naar meer dan het aantal pk’s van je boot.

Voor een cursus vaarbewijs zie: vaarbewijs halen