Home » Vaarbewijscursus op de manier die het beste bij u past. » Vaarbewijs 1 – Met KVB1 mag je varen

Vaarbewijs 1 – Met KVB1 mag je varen

Vaarbewijs 1 (KVB1) is een recreatievaarbewijs deze heb je nodig zodra je motorboot harder kan varen dan 20 kilometer per uur. Dat is niet alleen bij speedboten aan de orde. Ook een redelijke sloep overschrijdt de 20 kilometer per uur met gemak, waardoor dit vaarbewijs echt noodzakelijk is

De kennis die je nodig hebt voor vaarbewijs 1 kan je in één cursusdag opdoen

vaarbewijs 1

Om vaarbewijs 1 te bemachtigen moet je onder meer over kennis beschikken van het weer, de betonning, de werking van het roer en de schroef en uiteraard de reglementen. Deze kennis kun je in één cursusdag opdoen. Deskundige docenten brengen je vanuit de lesstof en hun eigen ervaring volledig op de hoogte van alle informatie die je nodig hebt. Ze geven je bovendien bruikbare en handige tips en trucs mee, die je in staat stellen de opgedane kennis ook in de praktijk toe te passen. Je kunt uiteraard met al jr vragen terecht bij de cursusleiders. Ze staan je graag te woord en denken graag met je mee. Kort na deze intensieve leerdag kun je het theorie-examen afleggen. Als je dit met succes volbrengt, ben je bevoegd als kapitein de binnenwateren te bevaren.

Wanneer heb je vaarbewijs 1 nodig? – Video uitleg

Ook voor een redelijke sloep heb je minimaal vaarbewijs 1 nodig

Ben je geslaagd voor het examen:
Klein vaarbewijs 1  Dan staat er op je pasje VBI.
Klein vaarbewijs 2 (KVB2) Krijg je geen vaarbewijs pasje van.
Klein vaarbewijs 1 en 2 Dan staat er op je pasje VBII.

Het is mogelijk dat je als schipper van een kleine boot officieel niet verplicht bent een klein vaarbewijs te halen. Toch is het raadzaam ook in dat geval een cursus met het examen te doen voor een vaarbewijs. Dat bewijst zich in de praktijk.

De schipper hoeft niet zelf aan het roer te staan

De schipper is volgens het vaarreglement degene die de navigatie leidt, hij hoeft dus niet zelf aan het roer te staan. Je mag dus rustig iemand laten sturen zonder vaarbewijs. Let er wel op dat degene die stuurt minimaal 18 jaar is en dat degene met zijn vaarbewijs onmiddellijk kan ingrijpen.

Is je boot kleiner dan 15 meter en kan ‘ie niet sneller dan 20 km/u? Dan mag je zonder vaarbewijs 1 het water op. Het gaat om de combinatie boot plus motor. Het kan maar zo zijn dat je met een klein aluminium visbootje met 6 pk motorvermogen in het bezit moet zijn van geldige papieren. Terwijl je met een joekel van een stalen tuindersvlet van 12 meter lang en 20 pk buitenboordmotor waarschijnlijk geen vaarbewijs nodig hebt. Tja, heel eenvoudig is het niet altijd. Het gaat om de snelheid die de boot KAN bereiken.

Let op: in het buitenland kunnen afwijkende eisen gelden. Ze kijken daar soms meer naar het aantal pk’s van je boot.

Zie ook: vaarbewijs halenVaarbewijs 1 en 2 Hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijsvaarbewijs examen

Dit heeft misschien ook je aandacht