Home » Voorbereiding vaarbewijs examen via video » Vaarregels | Hier vindt u alles over de vaarregels!

Vaarregels | Hier vindt u alles over de vaarregels!

VaarregelsHoe je ‘t ook wendt of keert: een watersporter hoort de vaarregels te kennen. Vaar je met een zeilboot? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid wel een paar zeillessen op zak. Onder meer de voorrangsregels voor zeilboten onderling is ongetwijfeld aan de orde gekomen. Om maar een voorbeeld te noemen.

Vaar je met een motorboot kleiner dan 15 meter die niet harder kan dan 20 km/u? Dan heb je geen enkele ‘ervaaring’ nodig. En hoe zit het met de roeiboot en kitesurfer? Om je toch een beetje voor te bereiden, hebben we hier de belangrijkste vaarregels en -tips in een notendop:

Waterkaart en wateralmanak

Neem vooral een recente waterkaart en de Wateralmanak deel 1 en 2 mee aan boord. In deel 1 tref je de reglementen die er in Nederland toe doen en in deel 2 gaat het onder meer over de bedieningstijden van sluizen en bruggen. Altijd handig.

In de korte instructiefilm vind je terug wat je echt moet weten. Nederland telt ongeveer zoveel vaarreglementen als inwoners. Op verschillende wateren gelden afwijkende regels.
Het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) geldt op de meeste wateren.
Rivieren die vanuit Duitsland naar Nederland kabbelen, zijn belast met het strengere Rijnvaart Politie Reglement (RPR). Op de Westerschelde en op zee gelden weer andere wetten.

We adviseren je de vaarregels van het RPR aan te houden.

Binnen het BPR heeft de pleziervaart bijvoorbeeld in bepaalde gevallen voorrang op de beroepsvaart; binnen het RPR gaat de beroepsvaart te allen tijde voor. Houd goed in je achterhoofd: je mag geen voorrang nemen. Dat is bij wet vastgelegd in artikel 1.04 en 1.05 van het reglement. Je hebt zelfs de plicht er alles aan te doen om je vaart zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het gaat zelfs zo ver dat je maatregelen moet treffen op het moment dat de situatie onveilig is zelfs als jij voorrang hebt.
Leun lekker achterover terwijl je alle animaties rustig doorneemt. Plak ze in je Favorieten, twitter ze aan je watervrienden en prik een link op je Facebook-pagina.

TipTip: Gaat u voor zelfstudie? Wat dacht u van onze losse instructiefilms met de uitleg over de voorrangsregels  de boegschroef de trossen en springen et cetera. De ideale hulp bij zelfstudie. Volgt u de dagcursus of de videocursus hoeft u deze extra films niet te bestellen. De leraar vertelt het u tijdens de cursus.

Besluit u om een vaarbewijs te halen? Neem even een kijkje bij onze mogelijkheden. Zie Vaarbewijs halen

Gaat u voor het vaarbewijs examen deel 2 zie: Tips examen vaarbewijs 2