Home » Voorbereiding vaarbewijs examen via video » Vaarregels en voorrangsregels – Video (Tip)

Vaarregels en voorrangsregels – Video (Tip)

Vaarregels en voorrangsregels op het water

In de korte instructiefilm vind je terug wat je echt moet weten over de vaarregels en de voorrangsregels op het water. Nederland telt namelijk meerdere vaarreglementen. Op verschillende wateren gelden afwijkende regels.
Het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) geldt op de meeste wateren.
Rivieren die vanuit Duitsland naar Nederland kabbelen en het Pannerdensch kanaal, zijn belast met het strengere Rijnvaart Politie Reglement (RPR). Op de Westerschelde en op zee gelden weer andere wetten.

Vaarregels

We adviseren je de vaarregels van het RPR aan te houden.

Binnen het BPR heeft de pleziervaart bijvoorbeeld in bepaalde gevallen voorrang op de beroepsvaart; binnen het RPR gaat de beroepsvaart te allen tijde voor. Houd goed in je achterhoofd: je mag geen voorrang némen. Dat is bij wet vastgelegd in artikel 1.04 en 1.05 van het reglement. Je hebt zelfs de plicht er alles aan te doen om je vaart zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het gaat zelfs zo ver dat je maatregelen moet treffen op het moment dat de situatie onveilig is zelfs als jij voorrang hebt.

Drie belangrijkste vaarregels

  1. Eerst gaan de grote schepen. Onder grote schepen wordt verstaan schepen van 20 meter of langer en beroepsschepen. Ga je ook in het buitenland varen hou je altijd deze regel aan. Grote schepen gaan altijd voor op de kleine schepen.
  2. Stuurboord wal. Vaar jij zoveel mogelijk aan de rechterkant van het vaarwater dan heb je als het ware het “recht van de weg”. Alle andere kleine schepen moeten dan voor jou uitwijken.
  3. Op ruim water gaat eerst de zeilboot dan de roeiboot en als laatste de motorboot.

Dit gaat vaak fout | Basisregel uit het vaarreglement

vaarregels. Motorboot en zeilboot komen elkaar tegen midden op het water. Zeilboot gaat voor.

Deze situatie is duidelijk. Dit is op een meer (ruim water) en de zeilboot en motorboot kruisen elkaar. In dit geval gaat de zeilboot voor. Eerst gaat namelijk de zeilboot dan de roeiboot en als laatste de motorboot. De motorboot vaart in dit voorbeeld niet aan de stuurboord wal, deze moet volgens het vaarreglement uitwijken. De zeilboot gaat voor.

SUP | Stand Up Paddle

Zou de motorboot een roeiboot of een SUP zijn. Ook dan gaat de zeilboot eerst. Dus bij ruim water. Eerst de zeilboot dan de door spierkracht aangedreven schepen. Denk aan een roeiboot, kano, waterfiets of supper. Als laatste de motorboot. Dus kom jij met de motorboot een supper, kajak of kano tegen. Moet jij (de motorboot) uitwijken.

Het vaarreglement. Motorboot vaart zoveel mogelijk stuurboordwal. Heeft voorrang van de zeilboot.

Dit is een compleet andere situatie. Hier vaart de motorboot zoveel mogelijk stuurboordwal. De zeilboot wil door de vaargeul laveren. De zeilboot moet hier wijken. De motorboot gaat voor.

De verschillende vaarregels in detail

Wil jij meer over de specifieke vaarregels en voorrangsregels op het water weten over de supper, kano, sloep of zeilboot? We hebben ze hieronder voor jou op een rijtje gezet. Niet alleen de voorrangsregels in het algemeen. We gaan er ook iets dieper op in. Bijvoorbeeld bij het passeren van een openstaande brug of een engte. Doe er je voordeel mee. Ook handig tijdens de voorbereiding voor het vaarbewijsexamen.

De diverse vaarregels betreffende de roeiboot, kano, kajak, supper en waterfiets. Wat je absoluut moet weten over de regels bij door spierkracht aangedreven schepen.

Tip

Besluit u om een vaarbewijs te halen? Neem even een kijkje bij onze mogelijkheden. Zie Vaarbewijs halen

Tip: Ga je voor zelfstudie om je vaarbewijs te halen? Wat dacht je van onze online-videocursus met de complete video uitleg over de voorrangsregels, boegschroef, trossen en springen, brughoogtes et cetera. De ideale hulp bij zelfstudie.

Gaat u voor het vaarbewijs examen deel 2 zie: Tips examen vaarbewijs 2