Marifoon aan boord – Feiten en fabels

Marifoon aan boord
Vaste marifoon

Ga je met een plezierboot in Nederland varen heb je in de meeste gevallen geen marifoon aan boord nodig. De marifoon is bedoeld voor extra veiligheid zodat je bij nood andere schepen en/of de kustwacht kunt waarschuwen.

Uiteraard is je gsm een prima alternatief. Je kunt de sluismeester gewoon bellen en bij nood bel je 112 of het alarmnummer van kustwachtcentrum  (0900 0111). Je hebt helemaal geen marifoon aan boord nodig. Zelfs het weerbericht kun je met je smartphone continu in de gaten houden. Je vaart op safe. Maar is dat ook zo….

Situatie: Je vaart op de Maas en je schip luistert niet meer naar het roer, het lijkt wel of er iets in je schroef zit. In de verte nadert er een groot vrachtschip. Wat ga je doen? Toeteren, zwaaien? De vrachtvaarder luistert continu de marifoon uit. Je pakt de marifoon en roept 3x pan pan en uiteraard dat je een klein schip bent en in de problemen zit. Nu weet de overige beroepsvaart dat jij niet kan uitwijken.

Advies uit de praktijkAdvies van Eelco van Velzen. Kapitein op het M.P.S.Calypso.

Vaar je uitsluitend op de binnenwateren is de handheld marifoon prima. Je bereik is al gauw een kilometer of 5. Bij calamiteiten kun je de andere (grote) schepen waarschuwen. Ga je de ruimere wateren op, dan is mijn advies, ga voor een vaste marifoon. Bij calamiteiten doe je de noodoproep op kanaal 16 dat kanaal zendt uit op hoog vermogen en je bereik is ongeveer een kilometer of 50.

 

Voor- en nadeel marifoon aan boord

Nadelen

 • Sinds 2016 moet je een jaarlijkse bijdrage voor het gebruik van de frequentieruimte betalen (31 euro).
 • Er moet altijd iemand aan boord zijn met een bedieningscertificaat marifonie.

Voordelen

 • Vaar je op de ruimere binnenwateren  en op zee zelfs zo’n 20 á 30 mijl uit de kust dan heb je bij eventuele calamiteiten, direct contact met het kustwachtcentrum.
 • Vaar je op de binnenwateren kun je direct de (grote) schepen die bij jou in de buurt varen oproepen.
 • Bij de drukke kruispunten van rivieren en kanalen vind je verkeersposten. Daar kan je via de marifoon advies vragen bij oversteken.
 • Ben je in het bezit van een marifoon certificaat, dan mag je ook AIS aanschaffen. Zie: AIS aan boord

Feiten en fabels over marifonie

 • Ik heb wel  marifoon aan boord, ook indien ik alleen uitluister heb ik een certificaat nodig. Feit/Fabel.

Klopt, ook de hoorn eraf schroeven werkt niet. Zodra je een marifoon (zendinstallatie) aan boord hebt dan moet je in het bezit zijn van een marifoon certificaat.

 • Ik heb een marifoon met een rode knop dus ik moet in het bezit zijn van Marcom-B   Feit/Fabel.

De marifoon met een rode knop is een zogenaamde combi marifoon. Deze is gewoon als binnenvaart marifoon te gebruiken. Indien je alleen het ATIS nummer inprogrameerd, dan is de zeevaart optie uitgeschakeld (de rode knop werkt niet) en mag je deze marifoon gewoon gebruiken met je basiscertificaat.

 • Ik ga op zee varen, dus ik heb niets aan een binnenvaart marifoon. Ik moet een marifoon hebben voor op zee.  Feit/Fabel.

De meeste marifoons voor de pleziervaarder zijn zowel te gebruiken in de binnenvaart- als in de zeevaart stand. Gebruik je de marifoon in de zeevaart stand dan moet je het MMSI nummer (laten) inprogrammeren en moet je in het bezit zijn van Marcom-B. Het blijft dezelfde marifoon, je bereik wordt niet groter. Het voordeel is dat je bij calamiteiten de rode knop mag gebruiken zodat je de grote zeeschepen kan waarschuwen. Daarna doe je alsnog de noodoproep op kanaal 16.

 • Marcom-B is duur, de Engelse variant SRC  is veel goedkoper.  Feit/Fabel.

Er zijn meerdere opties om papieren te bemachtigen voor de bediening van de DSC marifoon. Er bestaat een mogelijkheid om via een omweg de Engelse variant te halen, namelijk het Short Range Certificaat (SRC). Maar waarom zou je dat doen?  Cursus en examen in het Engels, Engels certificaat! Ga voor de Nederlandse variant. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Vanaf 275 euro inclusief basiscertificaat, studie materialen en examenkosten.

Ons advies, ga voor het marifooncertificaat. Begin met het basiscertificaat, daarmee mag je de marifoon bedienen. Is je vaargebied (veel) groter kun je altijd doorgaan voor Marcom-B of A.
Voor de kosten hoef je het niet te laten. We hebben al een cursus inclusief het examen voor 100 Euro. Zie: marifoon examen wekelijks en marcom-B vanaf 275 euro.

Dit heeft misschien ook je aandacht? Marifonie examen gaat met de tijd mee

11 gedachten over “Marifoon aan boord – Feiten en fabels

  • Beste Marc,

   Hartelijk dank voor je reactie

   Neem voor deze vraag even contact op met Agentschap Telecom.
   Heb je een Nederlands geregistreerd jacht is dat geen enkel probleem (mits je in het bezit bent van de juiste certificaten).
   Heb je een buitenlands geregistreerd jacht moet je het MMSI nummer in het land aanvragen van het geregistreerde land.
   Je kan je boot bijvoorbeeld in Nederland laten registreren (in het kadaster)
   Aan het MMSI nummer is namelijk te zien uit welk land je boot komt.
   Zo hebben Nederlands geregistreerde boten een MMSI nummer wat met 244, 245 of 246 begint.
   Heb jij een boot die niet geregistreerd is en de boot heeft geen Nederlandse thuishaven.
   Dan vraag je het MMSI nummer aan in het land waar jij een ligplaats hebt.

 1. Beste heer. Als er een marifoon is geregistreerd op de boot. Mag je deze er dan tijdelijk uithalen zodat iemand zonder certificaten ook gebruik kan maken van de boot. En zo nee. Hoe zit dat dan met een portofoon?

  • Ha die Joris,
   Jazeker de marifoon van boord halen is prima, dan mag iemand anders gebruik maken van de boot zonder marifooncertificaat. Uiteraard geldt dat ook voor de portofoon.

 2. Ik heb gelezen dat als je bepaalde havens binnenvaart je verplícht uit moet luisteren.
  Maar als je geen marifoon hebt kan dat dus niet.
  En als je geen papieren hebt mag je die niet hebben ook dus.
  Mag je dan die haven niet binnen varen???

  • Beste Jacob,
   Voor de pleziervaarders is het niet verplicht om een marifoon aan boord te hebben. Heb je wel een marifoon aan boord moet deze ook aan en ben je verplicht om uit te luisteren op het juiste kanaal.
   Je mag dus gewoon de haven naar binnen varen zonder marifoon.

  • Beste Olaf,

   Het SRC is een Engels certificaat. Het examen moet je dus ook in de Engelse taal afleggen.
   Het zal inderdaad een paar tientjes goedkoper zijn. Maar waarom geen Nederlands certificaat?
   Je gaat je rijbewijs toch ook niet in het buitenland halen?

 3. Geachte heren,

  Ik heb een radio telefoni licentie, (E) Engels proficien en deze staat op mijn EASA vliegbrevet genoteerd met een 5 ( een 6 is het maximum )
  Kan ik deze ook gebruiken bij de marifoon in de scheepvaart zeilen met 15-20 mtr

  Beste Willem,
  Nee helaas, met je RT licenctie kan je geen ATIS en/of MMSI nummer aanvragen bij het Agentschap Telecom.

 4. Beste heer Hendriksen,

  De boete voor het varen met een schip met marifoon, zonder certificaat is 250 euro.
  Dat tarief geldt ook indien je gaat varen zonder bedieningscertificaat aan boord.

  Maar je kan zo een nieuw exemplaar aanvragen. Je eenmaal behaalde marifoon certificaat blijft namelijk levenslang geldig.
  Neem even contact op met het Agentschap Telecom, dan sturen ze je een nieuw exemplaar.

 5. Nergens lees ik wat te doen indien het marifoondiploma onvindbaar is, kwijt, verloren. Graag uw reactie. En wat de boete is indien ik het niet kan tonen.

Een reactie plaatsen