Je wilt varen met een boot of je bent van plan om een boot te kopen of te huren ga je eerst voorbereiden voor het vaarbewijs examen. Ik zeg niet dat je je vaarbewijs moet halen. Een schat aan informatie doe je hier op. Niet alleen handig voordat je met de cursus vaarbewijs begint. Maar ook zeer nuttig tijdens het varen.
10 kort maar krachtige instructie video’sVoorbereiden vaarbewijs deel 2
Hier vindt je een aantal kort maar krachtige instructie films van de gebruikte termen met de bijbehorende uitleg. Bakboord en stuurboord gaat meestal wel (bakboord is links één r en stuurboord is rechts, tweemaal een r). Maar wat weet je van de vaarregels en hoger wal en lager wal? Wat is het nut van een boegschroef. Ga je een tocht maken door Nederland dan kom je vast wel een of meerdere drukke rivieren tegen. Wist je grote schepen daar ook aan de “verkeerde kant” varen. We gaan het je allemaal uitleggen.
Scheepstermen tijdens het varen
Stel we hebben een leuke jachthaven gevonden en de havenmeester meld maak je boot maar even vast met een voorspring. Wat bedoeld die beste man daar nu mee? Of stel je hebt een poosje gevaren en wilt de boot vastmaken. Gaat je nu aanmeren of afmeren? Veel van de gebruikte scheepstermen stammen uit de tijd van de Vikingen, en die hebben wij bijna letterlijk overgenomen. Wat dacht je van loef en lij? Indien twee kleine zeilschepen elkaar naderen en er is gevaar voor aanvaring. Dan moet het loefwaartse schip wijken. Dit soort vragen zijn tijdens het examen ook gelijk drie punten waard.
De hoofddocent heeft speciaal voor jou een een aantal kort maar krachtige films opgenomen zodat je niet alleen goed voorbereid aan de cursus kan beginnen maar ook zeer nuttig in de praktijk. Besluit je om op te gaan voor het examen klein vaarbewijs, hetzij door zelfstudie hetzij door middel van een mondelinge cursus, bestudeer dan eerst grondig deze begrippen en bekijk de films. Zodra u deze begrippen begrijpt, zult u zien dat het makkelijker is om de lesstof tot u te nemen.
Besluit je om ook het vaarbewijs examen te doen?
Ben je ook van plan om je vaarbewijs examen te doen. Dan mag je ook in heel Europa varen. Bij ons zijn de eisen namelijk heel anders dan in het buitenland. Hier lees je meer over de verschillende soorten vaarbewijzen, en hoe je je het beste kunt voorbereiden op het examen. Klein vaarbewijs 1 of 2 halen? En wanneer vaarbewijs nodig?
Begin met het huren van een boot
Vaargenot begint bij een boot, vanzelfsprekend. Maar waar haal je een motorboot vandaan? Je kunt natuurlijk een boot kopen. De vraag is of het verstandig is een boot aan te schaffen. Vooral als je slechts weinig tijd heb om het water op te gaan, kan een boot huren een betere optie zijn.
Schippers met weinig vaarervaring raden wij altijd aan eerst een boot te huren. Daar doe je heel veel ervaringen bij op. Met name waterverplaatsing van de grote vrachtschepen. Deze worden door de beginnende watersporter vaak onderschat. Varen in Nederland is geweldig, er valt nog zoveel te ontdekken. Ga eens een boot huren en ga varen in Friesland. Boothuur is wel prijzig. Een week lang een boot huren, kost minimaal zeshonderd euro. Deze boot is dan wel schoon en all risk verzekerd. In Nederland heb je namelijk prachtige vaargebieden.
En het kopen van een boot?
Als je een eigen boot aanschaft, moet je de kosten voor onderhoud,
schoonmaak en verzekering uiteraard zelf betalen. Ook de huur van een ligplaats is voor je rekening.
Een ligplaats kost jaarlijks al snel tweeduizend euro.
Het onderhoud van je boot kost niet alleen geld, maar ook veel vrije tijd.
Zie je dit als uw ideale hobby, dan is aanschaf van een boot wellicht de beste optie.
Een eigen boot heeft daarnaast nog een groot voordeel: het vaartuig ligt altijd voor je klaar.
Laat de boot keuren. Met name het onderwaterschip, dikte van de huid, op eventuele osmose oftewel polyesterrot. Voor schepen onder de 20 meter is een keuring niet verplicht. Vanaf 20 meter of langer wel. Dat is de zogenaamde CvO keuring (Certificaat van Onderzoek). Deze keuring moet je niet onderschatten. Maar ook de btw verklaring. Is de btw betaald? En is die niet teruggevorderd? Stel; Een bedrijf koopt een boot en gaat daar bedrijfsmatig mee varen. Dan vordert het bedrijf de btw terug van de fiscus. Koop jij deze boot en je neemt die mee op vakantie of gaat de boot doorverkopen kan dat vervelend worden.
Wat moet ik meenemen aan boord?
We beginnen met de wateralmanak deel 1. In dit boekwerk staan namelijk de onder andere de reglementen. Niet dat je vlak voor een eventuele aanvaring even dat boekwerk kan raadplegen. Want de kans dat je dat als leek vindt in het ruim 300 tellende bladzijde boekwerk is niet zo groot. Er is ook een wateralmanak deel 2, daar staan hele nuttige dingen in. Die is niet verplicht voor aan boord. Voor de veiligheid plaats een radarreflector. Uiteraard de reddingsvesten (niet verwarren met zwemvesten) brandblusser. De laatste twee items zijn verplicht voor de snelle motorboot. Zeer zeker aan te raden voor iedere motor- zeilboot. meer zie: wat moet ik verplicht aan boord hebben.
Ga je vaartocht voorbereiden
Er zijn verschillende apps beschikbaar. Maar de tocht voorbereiden via de kaart gaat het beste. Schaf de juiste ANWB waterkaart(en) aan. Zorg ervoor dat je minimaal de belangrijkste vaarregels beheerst. Maar dat je ook de verschillende watersporters kan onderscheiden. Zoals de roeiers, surfers en de SUP beoefenaars.
- Zoveel mogelijk stuurboord wal varen (rechts blijven varen)
- Kijk regelmatig achterom
- Vaar niet te hard. Kijk regelmatig wat de hekgolf achter je boot doet.
- Heb je weinig ervaring. Iedereen die groter is dan jou laat je lekker voor gaan.
Etiquette aan boord en op het water
Je hebt niet alleen met de verschillende vaarregels te maken. Ook de etiquette is belangrijk. Ga je ontmeren haal de fenders binnenboord. Fender is een mooi woord voor stootwil. Deze plaats je tussen je schip en bijvoorbeeld een kade. Dat doe je om je schip niet te beschadigen. Vaar je weg dan haal je de fenders weer binnenboord. Maar dat niet alleen. Denk aan vlagvoering, volgorde van binnenvaren bij de sluizen. lees het allemaal hier; Etiquette aan boord.