Home » Varen, veiligheid en voorbereiding via video

Varen, veiligheid en voorbereiding via video

Je wilt varen met een boot of je bent van plan om een boot te kopen of te huren ga je eerst voorbereiden voor het vaarbewijs examen. Ik zeg niet dat je je vaarbewijs moet halen. Een schat aan informatie doe je hier op. Niet alleen handig voordat je met de cursus vaarbewijs begint. Maar ook zeer nuttig tijdens het varen.

10 kort maar krachtige instructie video’sVoorbereiden vaarbewijs deel 2

Voorbereiden vaarbewijs examen

Hier vindt je een aantal kort maar krachtige  instructie films van de gebruikte termen met de bijbehorende uitleg. Bakboord en stuurboord gaat meestal wel (bakboord is links één r en stuurboord is rechts, tweemaal een r). Maar wat weet je van de vaarregels en hoger wal en lager wal? Wat is het nut van een boegschroef. Ga je een tocht maken door Nederland dan kom je vast wel een of meerdere drukke rivieren tegen. Wist je grote schepen daar ook aan de “verkeerde kant” varen. We gaan het je allemaal uitleggen.

Scheepstermen tijdens het varen

Stel we hebben een leuke jachthaven gevonden en de havenmeester meld maak je boot maar even vast met een voorspring. Wat bedoeld die beste man daar nu mee? Of stel je hebt een poosje gevaren en wilt de boot vastmaken. Gaat je nu aanmeren of afmeren? Veel van de gebruikte scheepstermen stammen uit de tijd van de Vikingen, en die hebben wij bijna letterlijk overgenomen. Wat dacht je van loef en lij? Indien twee kleine zeilschepen elkaar naderen en er is gevaar voor aanvaring. Dan moet het loefwaartse schip wijken. Dit soort vragen zijn tijdens het examen ook gelijk drie punten waard. De hoofddocent heeft speciaal voor jou een een aantal kort maar krachtige films opgenomen zodat je niet alleen goed voorbereid aan de cursus kan beginnen maar ook zeer nuttig in de praktijk. Besluit je om op te gaan voor het examen klein vaarbewijs, hetzij door zelfstudie hetzij door middel van een mondelinge cursus, bestudeer dan eerst grondig deze begrippen en bekijk de films. Zodra u deze begrippen begrijpt, zult u zien dat het makkelijker is om de lesstof tot u te nemen.

Besluit je om ook het vaarbewijs examen te doen?

En wanneer heb je eigenlijk een vaarbewijs nodig? En hoe moet je die halen? Bekijk eerst: Klein vaarbewijs 1 of 2 halen? En wanneer vaarbewijs nodig?

Voorbereiden vaarbewijs examen 

Met deze kort maar krachtige instructiefilms kunt u zich perfect voorbereiden op de cursus c.q. vaarbewijs examen deel 1.

Wilt u zich voorbereiden voor het vaarbewijs examen deel 2 ga naar: Tips examen vaarbewijs deel 2
Meer over vaarbewijs examen Meer over vaarbewijs halen