Home » Vaarbewijs 1 en 2 is gelijk aan KVB II

Vaarbewijs 1 en 2 is gelijk aan KVB II

Vaarbewijs 1 en 2 is gelijk aan KVBIIVaarbewijs 1 en 2. In de volksmond hebben we het vaak over vaarbewijs 1 en 2. Die omschrijving is een tikje misleidend, want vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs. Vb 2 is dus niet een onafhankelijk vaarbewijs. Heeft u het examen vaarbewijs 1 en 2 met goed gevolg afgelegd, komt er op uw pasje KVB II te staan (Romeins cijfer).

KVB1

Klein Vaarbewijs I is het gangbare vaarbewijs voor de pleziervaart. Met dit vaarbewijs mag u alle soorten schepen besturen, mits ze niet langer zijn dan 25 meter. Er geldt geen maximum aantal pk’s. Het vaargebied is wel beperkt. Met Klein Vaarbewijs 1 mag u varen op alle rivieren, kanalen en meren. Grotere wateren als het IJsselmeer en het Markermeer vereisen echter een aanvullend vaarbewijs.

KVB 2

De aanvulling is Vaarbewijs 2. KVB2 is dus niet een onafhankelijk vaarbewijs. Na het behalen van dit extra examen mag u overal varen. Mits u in het bezit bent van VBI. Ook op de nationale en internationale kustwateren. Overigens geldt ook hier dat de maximale lengte van een schip 25 meter is. Voor langere schepen is een Groot pleziervaartbewijs vereist.

Vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijs 1 en 2 heeft een aparte status. Dit heeft vooral een praktische reden. Dit vaarbewijs maakt het namelijk mogelijk de examens voor KVB1 en KVB 2 in een keer af te leggen. Dat scheelt nadrukkelijk in de kosten. Voor het examen van KVB 1 betaalt u 42 euro. De toets voor het KVB2 kost 50 euro. Een examen voor KVB 1 en 2 kost slechts 70 euro. Voor het geldt hoeft u ‘t niet te laten…

Drie voorbeelden

Om het even heel praktisch op een rijtje te zetten, de volgende drie voorbeelden:

  • Voorbeeld 1
    Je hebt een klein vissersbootje met een iets grotere motor waarmee je op het IJsselmeer gaat vissen: KVBII (KVB1 + KVB2)
  • Voorbeeld 2
    Je hebt een jacht met een lengte van 14,95 meter. De maximale snelheid van de boot is 18 kilometer per uur: geen vaarbewijs nodig!
  • Voorbeeld 3
    Je hebt een hele snelle zeilboot, ofwel een catamaran met een lengte van 14 meter: geen vaarbewijs nodig, want geen motor aanwezig!

Ga je voor KVB II rond eerst KVB 1 af. Zie ook: vaarbewijs halen Vaarbewijs 1Hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijsvaarbewijs examen