Home » Vaarbewijs 1 en 2 is gelijk aan KVB II

Vaarbewijs 1 en 2 is gelijk aan KVB II

Vaarbewijs 1 en 2 is gelijk aan KVBII

Vaarbewijs 1 en 2. In de volksmond hebben we het vaak over vaarbewijs 1 en 2. Die omschrijving is een tikje misleidend, want vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs. Vb 2 is dus niet een onafhankelijk vaarbewijs. Heb je het examen vaarbewijs 1 en 2 met goed gevolg afgelegd, komt er op je pasje KVB II te staan (Romeins cijfer).

Vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijs 1 en 2. Je begint eerst met VB1 dat is het gangbare vaarbewijs voor de pleziervaart. Met dit vaarbewijs mag j alle soorten schepen besturen, mits ze niet langer zijn dan 25 meter. Er geldt geen maximum aantal pk’s. Het vaargebied is wel beperkt. Met Klein Vaarbewijs 1 mag je varen op alle rivieren, kanalen en meren. Grotere wateren als het IJsselmeer en het Markermeer vereisen echter een aanvullend vaarbewijs.

KVB 2

Bij vaarbewijs 1 en 2 is deel 2 het aanvullende gedeelte. KVB2 is dus niet een onafhankelijk vaarbewijs. Na het behalen van dit extra examen mag je overal varen. Mits je tevens in het bezit bent van KVB1. Ook op de nationale en internationale kustwateren. Overigens geldt ook hier dat de maximale lengte van een schip 25 meter is. Voor langere schepen is een Groot pleziervaartbewijs vereist.

Vaarbewijs 1 en 2 gelijk halen?

Vaarbewijs 1 en 2 heeft een aparte status. Dit heeft vooral een praktische reden. Dit vaarbewijs maakt het namelijk mogelijk de examens voor KVB1 en KVB 2 in één keer af te leggen. Dat scheelt nadrukkelijk in de kosten. Voor het examen van KVB 1 betaal je ongeveer 45 euro (44,45 euro). De toets voor het KVB2 kost bijna 53 euro (52,90 euro). Een examen voor KVB 1 en 2 kost ongeveer 75 euro. Voor het geld hoef je ’t niet te laten… Echter om beide examens tegelijk te doen is een hele opgave. Ons advies: rond eerst het eerste gedeelte af, ben je geslaagd. Dan het tweede gedeelte.

Drie voorbeelden

Om het even heel praktisch op een rijtje te zetten, de volgende drie voorbeelden:

  • Voorbeeld 1
    Je hebt een klein vissersbootje met een iets grotere motor waarmee je op het IJsselmeer gaat vissen: Vaarbewijs 1 en 2 (KVBII)
  • Voorbeeld 2
    Je hebt een jacht met een lengte van 14,95 meter. De maximale snelheid van de boot is 18 kilometer per uur: geen vaarbewijs nodig!
  • Voorbeeld 3
    Je hebt een hele snelle zeilboot, ofwel een catamaran met een lengte van 14 meter: geen vaarbewijs nodig, want geen motor aanwezig!

Ga je voor KVB II rond eerst KVB 1 af.

Dit heeft misschien ook je aandacht?

Vaarschool Albatros

Vaarbewijs cursus doe je gewoon bij Vaarschool Albatros. Wekelijks kan je daar terecht. Dagcursus, videocursus of hulp bij zelfstudie.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Vaarbewijs nodig? Wanneer heb je eigenlijk een vaarbewijs nodig? bekijk de video en je weet alles.

Met een klein vaarbewijs mag je een grote boot varen.

Klein vaarbewijs. Wat is een klein vaarbewijs? Kan ik dan ook een groot vaarbewijs halen?