Klein Vaarbewijs. Om op de Nederlandse wateren te varen, geldt er een aantal regels. In veel gevallen is het van belang dat je een vaarbewijs hebt. Voor het varen zonder certificaat wanneer dat wel noodzakelijk is, kun je flinke boete krijgen. En dat wil natuurlijk niemand.
Voor de pleziervaart heb je meestal een klein vaarbewijs nodig
Op het moment dat je het theoretische examen hebt behaald, en je rekent even de kosten af voor de afgifte van het pasje en de eigen gezondheidsverklaring (ongeveer 21 euro), krijg je binnen 10 dagen je pasje opgestuurd en mag je met je boot het water op!
Klein vaarbewijs is internationaal geldig
Met dit certificaat of recreatievaarbewijs mag je in alle landen varen. Het is namelijk een internationaal vaardocument. Vanaf je achttiende kun je het pasje krijgen. Het is evenwel mogelijk om je vaarbewijs al ruim voor die leeftijd te behalen. Je kunt voordat je achttien bent dus ook al de cursus volgen en je certificaat halen, je pasje krijg je op je 18e verjaardag. Heb je eenmaal het bewijs dat je mag varen behaald, heb je daar de rest van je leven profijt van. Je hoeft deze niet meer te verlengen of te vernieuwen.
Je mag dan op schepen varen tot een lengte van 25 meter. Tevens mag je maximaal twaalf betalende passagiers meenemen. Wil je er meer mee nemen? Dan moet je het Groot Vaarbewijs halen. In Nederland kennen we zelfs vier soorten vaarbewijs.
Het is zeer onverstandig op een vaarbewijsplichtig schip te varen zonder vaarbewijs. De boetes op het water zijn behoorlijk prijzig (tot 650 euro, tarief 2024). Wie verstandig is, volgt een cursus, haalt z’n examen en gaat pas daarna het water op. Je kunt op tal van manieren je examen halen, maar bewezen meest succesvol is het om dit te doen middels het volgen van een cursus onder begeleiding van een cursusleider. Hier leer je namelijk de theoretische kennis die nodig is om slim in te spelen op de vraagstelling tijdens het examen. Succes gegarandeerd!
Zie ook: vaarbewijs halen Vaarbewijs 1Vaarbewijs 1 en 2 vaarbewijs examen