Home » Marifoonexamen, bijna dagelijks » Marifonie | Uitleg en betekenis

Marifonie | Uitleg en betekenis

Marifonie is namelijk een verzamelnaam voor de maritieme telefonie. Schepen kunnen onderling communiceren door middel van een scheepsradio, de marifoon. Deze maritieme telefoon werkt echter met kanalen, niet met telefoonnummers. Op deze manier bereik je daardoor alle schippers die bij jou in de buurt varen. Vaar je in een bepaald gebied dan selecteer je het bijbehorende kanaalnummer. Op deze manier wordt het marifonie verkeer dus geregeld.

Marifonie Basiscertificaat
Met je marifonie basiscertificaat kan je andere schepen oproepen.
Hier selecteer je marifoonkanaal 61.

Voor de pleziervaarders die met schepen kleiner dan 20 meter varen is er geen marifoonplicht in Nederland. Indien je als pleziervaarder echter een marifoon aan boord hebt, moet je wel (minimaal) in het bezit zijn van het basiscertificaat marifonie.

Soorten marifonie examens

Het Agentschap Telecom geeft drie verschillende maritieme telefonie certificaten uit:

  • Basiscertificaat marifonie / VHF certificate
  • Marcom-B (B van beperkt) / Restricted Operator’s Certificate
  • Marcom-A (A van algemeen) / General Operator’s Certificate

Basiscertificaat

Met dit marifoondiploma mag je echter de VHF marifoon aan boord plaatsen én bedienen. Voor wie is dit certificaat verplicht?
Binnenvaartschippers;
Schippers van grote schepen (20 meter of langer);

Pleziervaarders worden namelijk geadviseerd op dit certificaat te behalen.
De kosten om dit certificaat te behalen kan al vanaf 100 euro (inclusief cursus en examen). Minimaal 2 á 3 keer per week vindt er een examen plaats.

Meer over het basiscertificaatCursusrooster marifoon examen basiscertificaat

Marcom-B

Met dit (beperkte) certificaat mag je vervolgens alle communicatie apparatuur aanschaffen en gebruiken. EPIRB, SART, DSC, INMARSAT-C.
Er is één uitzondering, de MF/HF marifoon.

Voor wie is dit certificaat verplicht?
Schepen die onder GMDSS varen en niet boven een bepaald brutoregistertonnage (BRT) vallen met een “beperkt” vaargebied.

Marifonie - met Marcom-B mag je eigenlijk alle denkbare apparatuur aanschaffen

Is je vaargebied de “ruimere wateren”, denk aan IJssel-, Markermeer, Waddenzee, Ooster-, en Westerschelde? Dan kun je overwegen om voor Marcom-B te gaan. Ga je de Noordzee op en je gaat richting Engeland, Denemarken, Scandinavië of meer dan 20 mijl uit de kust? Absoluut, ga voor Marcom-B. De examens Marcom-B vinden elke veertien dagen plaats in Hoorn. Kosten cursus en examen? Vanaf 305 euro indien je reeds in het bezit bent van het basiscertificaat. Begin je bij nul (je bent nog niet in het bezit van het basiscertificaat) zijn de totale kosten v.a. 325 euro.

Meer over Marcom-BExamenrooster Marcom-BWelk certificaat? Marcom-B of basiscertificaat

Marcom-A

Dit is het “algemene” certificaat en hiermee mag je dus alle denkbare communicatie apparatuur voor aan boord aanschaffen.
Voor wie is deze cursus bedoeld? Voor alle zeegaande schepen die onder SOLAS vallen. Onbeperkt brutoregistertonnage en onbeperkt vaargebied. Ofschoon dit een pittige cursus is met bijbehorende examens. Maar dan heb je ook wat! Je mag alle denkbare apparatuur aan boord bedienen, inclusief de MF/HF marifoon.

Marcom-A voor de MF/HF marifoon

Deze marifoon ziet eruit als een “ouderwetse 27 MC bak” maar is compleet anders. Hij heeft een zendbereik tot ongeveer 10.000 mijl. Echter, er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. En vanwege de nadelen kiezen steeds meer wereldreizigers voor een Inmarsat-C installatie dan heb je voldoende aan Marcom-B. Zie ook: Marcom A of B?

Dit heeft misschien ook je aandacht:

Marifonie – Uitleg en betekenis
Marcom-A of B
Marcom-B wekelijks examen
Inmarsat
Iridium telefoon
Epirb
Sart
DSC
MMSI

Marifoon feiten en fabels