Home » Varen op de rivieren, het blauwe bord

Varen op de rivieren, het blauwe bord

Varen op de rivierenVaren op de Rivieren en het blauwe bord. De rivieren in Nederland en de rest van Europa zijn voor de meeste watersporters een geliefd object om hun passie voor de watersport te uiten. De veelzijdige landschapspanorama’s en meanderende rivieren dagen de pleziervaarder uit. Vergeet niet dat het varen op de grote rivieren zo ook weer z’n nadelen kent. Hebt u, als ervaren watersporter, plannen de drukke rivieren te gaan bevaren? Zet dan uw ogen en oren wagenwijd open. Een groot schip dat tegen de stroom in vaart, ligt het liefst in het water aan de kant waar de minste stroming staat. Heeft-ie de stroom ‘in de rug’, dan vaart-ie logischerwijs bij voorkeur aan die kant waar de meeste stroming staat.

Conclusie: grote schepen varen kriskras over het water. Maar ook nu geldt: wijken ze uit, dan komt het blauwe bord naast het stuurhuis weer tevoorschijn. De schipper verzoekt u hiermee vriendelijk zijn schip aan de zijde van het blauwe bord te passeren. Kijk voor de zekerheid even achterom: wie weet hangt het blauwe bord uit voor een joekel van een schip dat achter u vaart.

Varen op de rivieren, let op de stroom

Houd in de gaten dat niet op alle rivieren de stroming even sterk is. Op bredere gedeelten is de stroom doorgaans minder krachtig dan op de smallere stukken. Heeft het flink geregend, dan is de stroom aanzienlijk sterker. Een beetje watersporter weet dat-ie bij het stroomopwaarts varen beter de hoofdstroom zoveel mogelijk kan mijden. Dat kun je doen door binnenbochten te pakken. Mocht uw boot nu niet te diep steken, dan kunt u ook kribbetje varen.

Hebt u als riviervaarder nog niet zoveel ervaring dan kunt u zich het best bekwamen op de Neder-Rijn of het benedenstroomse gedeelte van de Gelderse IJssel. In het bovenste gedeelte wil het nog weleens smalletjes zijn. Dat in combinatie met veel vrachtvaarders maakt het niet tot het beste oefenterrein.

Recreatiegeulen

Op steeds meer rivieren komt u  recreatievaargeulen tegen. Deze vaargeulen zijn speciaal bedoeld voor de pleziervaarder. U herkent ‘m aan de rood-witte en groen-witte recreatie-betonning. Vriendelijk verzoek om deze recreatiegeulen ook daadwerkelijk te gebruiken. Aanwijzing: houd zoveel mogelijk rechts aan.

Besluit om te gaan varen op de rivieren, ons advies: haal je vaarbewijs en je marifoon certificaat

Zie ook:
Varen op IJsselmeer, heerlijk varen tot windkracht 5Varen in NederlandWat is de snelheid op het water