Home » Internationaal Vaarbewijs | Varen in het buitenland

Internationaal Vaarbewijs | Varen in het buitenland

internationaal vaarbewijs

Internationaal Vaarbewijs is eigenlijk geen goede benaming.

Landen die de resolutie 40 UNECE/Sc 3 hebben ondertekend hebben afgesproken dat de bezoekende watersporters in het bezit moeten zijn van het ICC, het international certificate of competence. In deze landen mag je dan ook gewoon varen met het Nederlandse vaarbewijs. In de meeste Europese landen wordt het ICC ook gewoon geaccepteerd.

Indien u met een zeilschip of motorboot de Nederlandse grenzen oversteekt en wil gaan varen in Europa is het verplicht om een internationaal vaarbewijs op zak te hebben. Het zogenaamde international certificate of competence (ICC).
Voor mensen die na 1 januari 2010 hun vaarbewijs hebben behaald, is dat geen enkel probleem. Vanaf die datum is het ICC namelijk gekoppeld aan het Klein Vaarbewijs. Dus heeft u voor die tijd  uw vaarbewijs behaald, vraag een nieuw vaarbewijs aan.

ICC inland waters (KVB1) en ICC coastal waters (KVB2)

Afhankelijk van het vaargebied moet u in het bezit zijn van een ICC Inland waters of ICC Coastal waters. In het algemeen is  op de meren, kanalen en binnenwateren ICC Inland waters verplicht.
Het is goed mogelijk dat er aanvullende eisen bestaan in het land waar u naar toe vaart. Laat u daarom altijd goed informeren over de algemene en specifieke voorschriften die in bepaalde landen gelden.

In de landen rond de Middellandse Zee zoals Kroatië, Griekenland en Spanje wordt steeds meer van u verlangd dat u in het bezit bent van het ICC Coastal waters. En het VHF certificate, zie: marifoon aan boord. Ons advies is dan ook, wilt u niet voor verrassingen komen te staan, zorg dat u in het bezit bent van vaarbewijs II. Voor de Belgen onder ons, je kunt  in Nederland gewoon je internationale vaarbewijs halen. Daarmee mag je in heel Europa varen.

Geen Internationaal Vaarbewijs?

Je kunt voor een klein bedrag je vaarbewijs omzetten naar een vaarbewijs dat is geïntegreerd met het ICC. Vaarbewijzen waarvoor een duplicaat wordt aangevraagd en vaarbewijzen die verlengd moeten worden, zullen automatisch worden omgezet in een geïntegreerde versie. Het vaarbewijs dat nu wordt afgegeven is onbeperkt geldig.

Overtuigd? En je wilt je vaarbewijs halen zie onze mogelijkheden.
Wil je geen cursus volgen en je wilt je vaarbewijs zelf halen. Maak even een vaarbewijs proefexamen

Dit heeft misschien ook je aandacht?