Home » Marifoonexamen, bijna dagelijks » EPIRB Het laatste redmiddel voor aan boord.

EPIRB Het laatste redmiddel voor aan boord.

EPIRB

De EPIRB (Emergency Positie Indicating Radio Beacon) of de G-EPIRB (de G staat voor GPS.) Dit is eigenlijk het laatste redmiddel voor aan boord.
Een paar mijl uit de kust heb je niets meer aan je GSM telefoon. Dan ben je afhankelijk van je VHF marifoon. Tot 20 a 30 mijl uit de kust zit je in het zeegebied A1 en kun je verbaal via de marifoon het kustwachtcentrum oproepen.

Vaar je buiten het A1 gebied dan kan je met je binnenvaart- of DSC marifoon geen contact meer maken met het kustwachtcentrum.  Alleen kan je met je marifoon nog schepen bereiken die in een straal binnen de 20 a 25 mijl om je heen varen.  (Het bereik van je VHF marifoon is afhankelijk van de hoogte van je antenne).
Je laatste redmiddel is in dit geval de Emergency Positie Indicating Radio Beacon.

Activeren EPIRB

Deze kun je handmatig activeren.  Bij nood indien je schip zinkt, komt deze door de waterdruk automatisch los van het schip en wordt d.m.v. watercontacten geactiveerd.
Het noodbaken zendt dan een distress alert uit op 406 MHz via het COSPAS SARSAT satellietsysteem.  Tijdens deze alarmering wordt (bij de G-EPIRB) gelijk de positie meegezonden plus de identificatie nummers die bij je schip horen. (MMSI + HEX-nummer). Tevens zendt het noodbaken een signaal uit op de internationale noodfrequentie 121,5 Mhz zodat SAR schepen en/of vliegtuigen je locatie kunnen uitpeilen.
Heb je een EPIRB zonder GPS dan berekend de satelliet zelf de positie van de geactiveerde EPIRB. Deze berekende positie is dan binnen een straal van ongeveer 5 kilometer.

Het signaal van het noodbaken wordt door één of meerdere satellieten opgevangen en doorgezonden naar een grondstation, dit station stuurt de gegevens door naar het Nederlandse kustwachtcentrum (Het RCC). Waarna vervolgens de SAR actie in werking wordt gesteld.

Besluit je om een EPIRB aan te schaffen moet je eerst één of meerdere marifoon examens afleggen. Je begint dan met het basiscertificaat marifonie en vervolgens voor de module GMDSS-B. Heb je beide examens afgelegd ben je in het bezit van Marcom-B.
Om de Module GMDSS-B  te behalen dien je grondige kennis te hebben van de werking van de EPIRB.
Uiteraard leer je de werking hiervan tijdens de cursus.

Gratis examentrainingen marifonie (Tip)

Dit heeft misschien ook je aandacht:

Marifonie – Uitleg en betekenis
Marcom-A
Marcom-B wekelijks examen
Inmarsat
Iridium telefoon
Epirb
Sart
DSC
MMSI