Home » Binnenvaartpolitiereglement – BPR | Tips en downloaden » Wat is een schip volgens het BPR?

Wat is een schip volgens het BPR?

Wat is een schip? Een watervliegtuig valt ook onder een schip

Wat is een schip? Alles wat kan varen is een schip. Volgens het binnenvaartpolitiereglement is een schip: elk vaartuig met inbegrip van een vaartuig zonder waterverplaatsing en een watervliegtuig, gebruikt of geschikt om te worden gebruikt als een middel van vervoer te water. Alles wat kan varen is volgens het BPR een schip. Een vlot, kano, uitgeholde boomstam, woonboot, duikboot.

Een schip is ook een vaartuig zonder waterverplaatsing

Zelfs indien er geen waterverplaatsing plaatsvindt denk aan een hovercraft. De piloot van een watervliegtuig moet dus niet alleen in het bezit zijn van een vliegbrevet, maar ook van een vaarbewijs. Alles wat in principe kan en mag varen is een schip. Afhankelijk van de lengte en waarvoor het schip gebruikt wordt is het een groot- of een klein schip.

Klein schip

Een klein schip is volgens het BPR, een schip waarvan de lengte minder dan 20 meter bedraagt, waartoe als de lengte wordt aangemerkt de afstand van de voorkant van het voorste tot de achterkant van het achterste vaste deel van de romp, zonder de boegspriet, de papegaaistok en het trimvlak.

Alle plezierschepen onder de 20 meter worden beschouwd als een klein schip, een schip van 6 meter is volgens het reglement gelijk aan een schip van 19 meter lengte. Kano, roeiboot, kayak, speedboot, jetski, zeilboot, catamaran allemaal kleine schepen.

Een groot schip is volgens het BPR: niet klein!

Vanaf 20 meter lengte is een schip groot. Een schip is of groot of klein. Dat is voornamelijk van belang bij de voorrangsregels.
Vaart u met een plezierboot van 22 meter lengte dan valt u onder de categorie groot schip, terwijl u met uw klein vaarbewijs schepen mag varen tot 25 meter lengte.

Pagina bekijken

Zie ook:

Gaat u voor een cursus vaarbewijs, kijk even bij onze mogelijkheden om je vaarbewijs te halen. Vaarbewijs halen | De mogelijkheden en kosten