Vaarbewijs CBR | Vaarbewijs gaat veranderen

Vanaf 1 januari 2020 raakt de Vamex de vergunning om het examen klein vaarbewijs af te nemen kwijt.
Om in het bezit te komen van het klein vaarbewijs doe je binnenkort het examen bij het CBR.

Vaarbewijs CBR, wat gaat er veranderen?

Op dit moment kan je bij de Vamex op 5 verschillende locaties het examen doen.
Het CBR heeft een veelvoud aan examenlocaties

Bij de Vamex kan je iedere werkdag en 1x per maand op zaterdag een examen doen.
Bij het CBR kan je alleen op bepaalde doordeweekse dagen examen doen.

Zodra je bij de Vamex geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs mee naar huis en kun je dezelfde dag nog varen.
Bij het CBR kan het nog een week of twee á drie duren voordat je je vaarbewijs in huis hebt.

Vaarbewijs CBRBij de Vamex bestaat het examen uitsluitend uit een theoretische test. Ben je daarvoor geslaagd dan mag je met plezierboten tot een lengte van 25 meter varen.

Wat het CBR met het vaarbewijs examen gaat doen is natuurlijk koffiedik kijken. Het CBR heeft veel expertise in huis met de diverse praktijktoetsen, niet alleen voor de verschillende rijbewijzen. Maar ook bij de luchtvaart brevetten en vaarbewijzen voor de beroepsmatige vaart.

Vaarbewijs halen vanuit de schoolbanken

Bij diverse organisaties is het al jaren een doorn in het oog dat je alleen vanuit de schoolbanken je vaarbewijs kunt halen.
Maar vergis je niet, het vaarbewijs examen is tegenwoordig van een dusdanig niveau dat je echt wel moet weten hoe het in elkaar steekt om te kunnen slagen.

En eerlijk is eerlijk, varen leer je, net als bij autorijden, in de praktijk.
Ons advies, haal voor 2020 je vaarbewijs.
Voor de eerst volgende data zie: vaarbewijs halen, de mogelijkheden en kosten

Besluit je om de beginselen van het varen eerst in de praktijk te willen toepassen, dan hebben wij een leuke, informele en zeer leerzame praktijkcursus voor jou. We varen in de haven van Hoorn, ben je geslaagd voor alle onderdelen, dan ontvang je het Vaarschool Albatros Motorboot basiscertificaat. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Meer over praktijkvaren met de motorboot zie: vaarlessen motorboot varen.

6 gedachten over “Vaarbewijs CBR | Vaarbewijs gaat veranderen

 1. Hoe betrouwbaar is deze informatie?
  Ik kan niks vinden op de site van zowel Vamex als het CBR…

  Graag een bron vermelding.

 2. Beste Bas,

  Hartelijk dank voor je reactie.

  Deze info komt van de Vamex zelf.
  In eerste instantie zou de overgang per 1 januari 2019 plaatsinden.
  Maar dat is met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2020

  Met vriendelijke groet
  Coen Cromjongh

  Bron: vamex 09-01-2018
  Overgang naar CBR met een jaar uitgesteld
  De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs besloten de voorgenomen overdracht van de wettelijke taken van VAMEX aan het CBR met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2020.
  De betrokken partijen hebben in december gezamenlijk geconcludeerd dat de voortgang met betrekking tot het voorbereiden van de transitie en het maken van goede afspraken over de overgang van het VAMEX personeel nog onvoldoende was om al tot een definitieve overgang per 1 januari 2019 te besluiten. Bovendien heeft het CBR aangegeven dat het uitstellen van de overgang van VAMEX ook voor hen de voorkeur heeft, omdat een grote reorganisatie bij het CBR in 2018 nog zijn beslag moet gaan krijgen.

  Er zal in gezamenlijkheid verder worden gewerkt aan het transitieplan waarin ook de kwaliteit en de tarieven van de dienstverlening bij het CBR geconcretiseerd moeten gaan worden. Het CBR heeft de intentie uitgesproken om de participatie van de watersportsector, opleiders en uitgevers te continueren in aparte gremia, passend binnen de zogenaamde governance structuur van het CBR. Ook dit zal onderdeel uit gaan maken van het nog verder uit te werken transitieplan.

  De huidige aanwijzing van VAMEX als exameninstelling voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs zal door het ministerie van I&W met een jaar verlengd worden tot 1 januari 2020.

 3. Achja, Naar mijn mening moet de groep die zonder vaarbewijs vaart van max 20km/per uur. Naar 25 of 30. Dan zal er minder kans zijn dat mensen stiekem harder gaan willen. Omdat je nu al een torenhoge boete krijgt als je bootje harder dan 20km/per uur KAN. Breng het naar 25 of 30km/per uur en je zal zien dat mensen gewoon weer met hun rubberbootje met 6pk met hun zonen en dochters kunnen varen, Ipv elke keer op hun hoede moeten zijn omdat ze bang zijn politie tegen tekomen. En het zal veiliger zijn. Omdat je makkelijker voor beroepsschepen aan de kant kunt gaan. Dat gaat lastig met niet meer dan 20km/per uur.

 4. Dat roep ik al 25 jaar Lars.
  Even op het Noordzee kanaal snel overvaren ivm grote boten. Beetje gas erop en veilig weg. Met max 20 km ga je dat niet redden. En heeft mij ooit in levensbedreigende situatie gebracht door de zuiging van een grote boot. Had ik harder mogen varen had ik op tijd weg geweest.

  Politie ter plaatse geweest en zei, dat zijn nu eenmaal de regels meneer. Gelukkig geen bon gehad. Dat zeg ik ook eerlijk.

 5. Ik heb een groot vaarbewijs maar nu hoor ik dat als je een boot in het buitenland wilt huren je dan een klein vaarbewijs moet hebben. Wie kan mij dit vertellen

 6. Beste Eef,

  Klopt, in het buitenland kan je alleen een boot huren indien op je vaarbewijs de vermelding ICC staat (Internationaal Certificaat van Competentie).

  Op jou grote vaarbewijs staat deze vermelding niet en mag je dus geen boot huren.
  Vraag even een klein vaarbewijs aan bij de Vamex.

  Je kleine vaarbewijs kan je gewoon aanvragen (20 euro) en is levenslang geldig.

Een reactie plaatsen