Home » Nieuws » Pleziervaartbewijs voor de recreatievaart | CBR 2024

Pleziervaartbewijs voor de recreatievaart | CBR 2024

Om in het bezit te komen van het pleziervaartbewijs doe je vanaf 2020 het examen bij het CBR. Je gaat dan voor het zogenaamde recreatievaarbewijs.

Het recreatievaarbewijs of het vaarbewijs voor de recreatievaart omschrijft veel duidelijker het doel. Het is bedoeld voor de recreant; een zogenaamd pleziervaartbewijs. Tegenwoordig is er veel meer watersport dan alleen de zeil- en motorboot. Denk aan kitesurfen, Stand Up Paddling (SUP) en flyboarden om er maar een paar te noemen.

Pleziervaartbewijs of recreatievaart bewijs, wat gaat er veranderen in 2024?

De benaming gaat veranderen. Voor de rest eigenlijk maar voordelen er is echter één nadeel. Zodra je voorheen geslaagd was, (bij de Vamex) kreeg je direct je vaarbewijs mee naar huis en kon je dezelfde dag nog varen.
Nadat je geslaagd bent bij het CBR voor je examen duurt het nog één a twee weken voordat je het pleziervaartbewijs in huis hebt en daadwerkelijk mag varen.

Het CBR heeft gekozen voor een compleet nieuw pasje die beter beveiligd is tegen namaak en vervalsing. Het CBR pleziervaartbewijs heeft ook de vermelding ICC (international certificate of competence) en is levenslang geldig.

Een grote verbetering is dat je bij het CBR op 20 verschillende locaties het pleziervaartbewijs kan halen. Ook is het CBR erg flexibel. Met de grote capaciteit waarover het CBR beschikt hoef je nooit lang te wachten voordat je examen kan doen. Zelfs in de avonduren en iedere zaterdag is dat mogelijk.

Je kunt een keuze maken tussen een gewoon examen; kosten € 45,35. Om dit examen te maken heb je een uur de tijd. Je kunt echter ook een “extra tijd” examen reserveren waarvoor je 15 minuten extra tijd krijgt. Dit examen kost € 56,45.

Ook voor vaarbewijs deel 2 kan je voor deze optie kiezen. Een voorleesexamen (zelfs in je eigen taal) behoort ook tot de mogelijkheid. Wijzigen locatie, tijdstip gaat probleemloos.

Pleziervaartbewijs CBR

Op dit moment bestaat het examen uitsluitend uit een theoretische test. Ben je daarvoor geslaagd dan mag je met plezierboten tot een lengte van 25 meter varen. Dat is een schip zo groot als een zwembad in een middelgrote stad.

Vaarbewijs halen vanuit de schoolbanken

Bij diverse organisaties is het al jaren een doorn in het oog dat je alleen vanuit de schoolbanken je vaarbewijs kunt halen.
Maar vergis je niet, het vaarbewijs examen is tegenwoordig van een dusdanig niveau dat je echt wel moet weten hoe het in elkaar steekt om te kunnen slagen.

En eerlijk is eerlijk, varen leer je, net als bij autorijden, in de praktijk.

Update; geen praktijktoets vaarbewijs

Een praktijktoets voor het kleine vaarbewijs, het blijkt een storm in een glas water te zijn. Eindelijk op 3 september 2019 bericht ontvangen van het CBR.
Er komt definitief geen praktijktoets voor je pleziervaartbewijs. Ook blijft de examinering vaar de verschillende vaarbewijzen qua inhoud en zwaarte gelijk.

Dit heeft misschien ook je interesse?