Home » Nieuws » Vaarbewijs CBR | Vaarbewijs gaat veranderen

Vaarbewijs CBR | Vaarbewijs gaat veranderen

Vanaf 1 januari 2020 raakt de Vamex de vergunning om het examen klein vaarbewijs af te nemen kwijt.
Om in het bezit te komen van het klein vaarbewijs doe je binnenkort het examen bij het CBR. Je gaat dan voor het zogenaamde recreatievaarbewijs.

Vaarbewijs CBR, wat gaat er veranderen?

Op dit moment kan je bij de Vamex op 5 verschillende locaties het examen doen. Het CBR heeft een veelvoud aan examenlocaties

Bij de Vamex kan je iedere werkdag en 1x per maand op zaterdag een examen doen.
Bij het CBR kan je alleen op bepaalde doordeweekse dagen examen doen.

Zodra je bij de Vamex geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs mee naar huis en kun je dezelfde dag nog varen.
Bij het CBR kan het nog een week of twee á drie duren voordat je je vaarbewijs in huis hebt.

Vaarbewijs CBRBij de Vamex bestaat het examen uitsluitend uit een theoretische test. Ben je daarvoor geslaagd dan mag je met plezierboten tot een lengte van 25 meter varen.

Wat het CBR met het vaarbewijs examen gaat doen is natuurlijk koffiedik kijken. Het CBR heeft veel expertise in huis met de diverse praktijktoetsen, niet alleen voor de verschillende rijbewijzen. Maar ook bij de luchtvaart brevetten en vaarbewijzen voor de beroepsmatige vaart.

Vaarbewijs halen vanuit de schoolbanken

Bij diverse organisaties is het al jaren een doorn in het oog dat je alleen vanuit de schoolbanken je vaarbewijs kunt halen.
Maar vergis je niet, het vaarbewijs examen is tegenwoordig van een dusdanig niveau dat je echt wel moet weten hoe het in elkaar steekt om te kunnen slagen.

En eerlijk is eerlijk, varen leer je, net als bij autorijden, in de praktijk.
Ons advies, haal voor 2020 je vaarbewijs.
Voor de eerst volgende data zie: vaarbewijs halen, de mogelijkheden en kosten

Besluit je om de beginselen van het varen eerst in de praktijk te willen toepassen, dan hebben wij een leuke, informele en zeer leerzame praktijkcursus voor jou. We varen in de haven van Hoorn, ben je geslaagd voor alle onderdelen, dan ontvang je het Vaarschool Albatros Motorboot basiscertificaat. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Meer over praktijkvaren met de motorboot zie: vaarlessen motorboot varen.