Home » Nieuwe examenonderwerpen vaarbewijs

Nieuwe examenonderwerpen vaarbewijs

Jaarlijks komen er nieuwe examen onderwerpen bij. Vanaf 2013 zijn er volgens de afbakening van de exameneisen een aantal onderwerpen toegevoegd waar over examenvragen gesteld kunnen worden. Denk aan “man over boord” (vrouwen zijn wijzer die vallen niet over boord) en hoe we de beste man weer aan boord halen, ruggelings of over de borst. Over de stuurinrichting, waterverplaatsing en rompsnelheid. Maar ook over de stopstrepen in de sluis, over de stootwillen (fenders). Hoe en waar kan ik het beste ankeren rekening houdend met de wind en de stroming van het water.

Nieuwe examenonderwerpen

Nieuwe examen onderwerpen

In de meeste vaarbewijs cursussen en -cursusboeken vindt u wel “iets” over deze onderwerpen terug. Compleet nieuw in examens zijn de verschillende typen scheepsmotoren, tweetakt- en viertakt, met de bijbehorende smeringen, brandstoffen en aandrijvingen. Emissies (uitlaatgassen) Maar ook moet u meer kennis hebben van de accu’s, hoe deze geschakeld worden, parallel of serie, en hoe deze geladen worden. Ook over de verhouding tussen ampère en de dikte van de stoomdraden kunnen vragen gesteld worden.

Cursusmateriaal van vóór 2013 is oud

Deze onderwerpen komt u niet of nauwelijks tegen in de cursusboeken van vóór 2013. Vaarschool Albatros heeft een aantal van deze onderwerpen voor u op een rijtje gezet.