
Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs? Op deze vraag kun je niet 1, 2, 3 een antwoord geven. Dat komt omdat het binnenvaartpolitiereglement niet spreekt over het aantal kilowatt (kW) van de motor, maar van de maximaal haalbare snelheid van de boot. Deze is zonder vaarbewijs 20 km per uur.
Maar de snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken, zoals de bouw van de sloep, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Indien uw boot namelijk lang in het water ligt krijgt deze aangroei, een zogenaamde baard.
Er is niet een tabel waaruit je aan de hand van de gegevens van de boot het vermogen van de motor kunt aflezen om binnen de grens van 20 km. per uur te blijven. Mogelijk kan de fabrikant je nadere informatie verschaffen.
Je kunt natuurlijk een lichtere buitenboordmotor achter je sloep plaatsen, zodat deze de 20 km/uur niet haalt. Het voordeel is dan dat je geen vaarbewijs nodig heeft. Echter, daar kleven ook wat nadelen aan. Denk maar eens aan je vaargebied. Blijf je alleen op de beschutte binnenwateren varen of wil je ook wat langere tochten gaan maken met de sloep? Misschien wil je ook meerdere mensen meenemen.
Een te lichte motor heeft dan mogelijk een nadelige invloed op uw vaargenot. Op sommige wateren moet je bovendien een minimale snelheid van 6 km per uur kunnen halen, ook tegen de wind of tegen de stroom in. Een te lichte motor kan dan ten koste gaan van jouw veiligheid en die van je reisgenoten.
Wat is de leeftijd voor het varen met een motorboot?
Het gaat er niet om hoe hard je vaart. Er wordt gekeken hoe snel je boot KAN varen.
- van 0 t/m 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk van je vaargebied*.
- van 13 t/m 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn.
- vanaf 20 km/uur is de minimale leeftijd 18 jaar.
* op de relatieve “rustigere vaarwegen” moet je minimaal 12 jaar zijn wil je met een motorboot varen die een maximale snelheid van 13 km/uur kan bereiken. Wil je op de “drukke” rivieren uit het RPR gebied varen, moet je 16 jaar zijn.
Voordeel van een lichtere motor:
- Lagere aanschafprijs.
- geen vaarbewijs nodig.
Nadeel:
- De motor moet meer toeren maken om de boot te kunnen voortstuwen: meer lawaai, minder comfort.
- Uitwijken voor andere “vooral grote schepen” wordt lastiger: onveilige situatie.
Nadeel van een zwaardere motor:
- Je moet je vaarbewijs halen.
- Waarschijnlijk wat duurder in aanschaf.
Voordeel:
- Meer vermogen, vooral als de weersomstandigheden slechter worden: veiligheid!
- Geen beperking meer betreffende het aantal pk’s: meer genot van uw sloep, meer snelheid, groter bereik vaargebied.
Conclusie: met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs
Dat is appels en peren met elkaar vergelijken. Het enige wat telt; hoe hard kan de boot “vol gas” varen. Maar heb je eenmaal je vaarbewijs gehaald, dan maakt het niet meer uit. Al koop je een boot met 200 pk, je mag varen.
En hoe zit het met begrenzen van de snelle motorboot?
update: 10 april 2020.
Op dit moment kan je door de corona-crisis bij het CBR mondjesmaat vaarbewijs examen doen. Is begrenzen van de motor een optie? Zodra de boot niet sneller KAN varen dan 20 km/uur ben je GEEN snelle motorboot. En mag je deze varen zonder vaarbewijs. Dus de snelle motorboot laten begrenzen is geen probleem. Zodra de boot maar “professioneel” is begrensd. Liefst met een verklaring met de naam en handtekening van een bedrijf. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je de begrenzer kan loskoppelen en zodra er niemand in de buurt is het gas flink opentrekt. Handhavers van tegenwoordig gaan ook met de tijd mee. Een slangenklemmetje, boutje, slotje, geheim knopje, andere stickers op de motorkap. Daar kom je niet meer mee weg. Ervaringen met begrenzen van de snelle motorboot? deel ze hier.
Dit heeft misschien ook je aandacht?
Boetes op het water. Wat kost dat eigenlijk, varen zonder vaarbewijs. En als ik nou te hard vaar, wat moet ik dan betalen?
Wanneer heb je eigenlijk een vaarbewijs nodig? En hoe zit dat in het buitenland? Gelden daar dezelfde regels? Bekijk de video’s.
Vaarbewijs halen. Hoe en waar kan ik het beste mijn vaarbewijs halen? Wat zijn de mogelijkheden en de kosten?
Vaarbewijs 1. We beginnen met vaarbewijs deel 1, dan mag je varen. Echter niet overal. Wat mag ik met dat eerste vaarbewijs?
48 reacties
Hoi,
Ik weet dat het lastig is dus ik verwacht niet meer dan een schatting.
Wij hebben een “Wiedesloep” van 4.30 meter met op dit moment een 6pk motor, en halen wij rond de 7/8 km/uur.
Wij zitten te kijken om deze 6pk motor in te ruilen voor een 15pk motor.
Hoe groot is de kans dat we op het randje van die 20km/uur zitten?
Ofwel, geldt voor ons een 10pk motor als veilige keuze?
b.v.d.
Joacim
Hoi,
Ik heb een vraag: mijn zoon is 13 jaar en heeft een rubber bootje met een 2,5 pk motor. Nu is hij aangesproken door de waterpolitie dat hij hier niet mee mag varen op het water waar hij aan het varen was. Hij was aan het varen op de Rijn in Wijk bij Duurstede ( gravenbol ).
Klopt het dat je op bepaalde stukken water niet mag varen en bepaalde stukken water wel? Ik heb al gezocht op internet maar erg duidelijk is het niet.
Groetjes Linda
Beste Linda,
Ja dat klopt, op het water heb je te maken met verschillende reglementen.
In de drukke doorgaande vaarwateren (meestal rivieren uit Duitsland) is een ander reglement van kracht dan in de rest van Nederland.
Waar je zoon is aangehouden geldt het “strengere” Rijnvaart Politie Reglement, daar mag hij met zijn motorboot pas varen als hij 16 jaar is. Vaart hij echter buiten dat gebied dan mag hij weer wel varen met zijn motorbootboot, daar moet je namelijk 12 jaar voor zijn.
Hallo medewerker,
Mijn zoon heeft prent gekregen voor het varen zonder vaarbewijs op een begrensde snelle motorboot.
Heeft het zin om hierin in (beroep) te gaan?
Of ligt de bewijslast bij de bestuurder op het moment van aanhouding?
Vriendelijke groeten,
Kevin.
Beste Kevin,
Ik zou zeker even in de pen klimmen.
Het BPR is daar namelijk duidelijk in.
Volgens artikel 1.01 paraaf 17 van het Binnenvaart Politie Reglement is een snelle motorboot een: klein schip dat, bij gebruikmaking van zijn mechanische middelen tot voortbeweging, sneller dan 20 km per uur ten opzichte van het water kan.
Jij geeft aan dat het schip van je zoon geen snelle motorboot is. Dus dat laat je dan ook zien door het registratienummer (het Y nummer) te verwijderen en of af te plakken en de dodemansknop eraf. Je bent immers geen snelle motorboot meer.
Dan stuur je duidelijke foto’s mee van de begrenzer en eventueel een factuur van degene die dat heeft aangebracht.
Als de begrenzing op een deugdelijke manier is aangebracht en niet makkelijk te verwijderen. Schat ik de kans in dat je een bekeuring krijgt voor het varen met een snelle motorboot zonder geldig vaarbewijs in op 0.
Dus ik zou dat zeker proberen.
Succes ermee.
Hallo Kevin,
Hier precies hetzelfde verhaal. Wij hadden een speedboot begrensd met certificaat.
Na controle toch een boete gekregen van €500,-.
Wij zijn hiertegen in beroep gegaan. Sowieso bestaat er geen officiële regelgeving dat de boot erkend begrensd moet zijn en tevens moet de agent in kwestie mee/naast de boot varen om echt vast te stellen dat de boot inderdaad niet harder gaat dan die 20 km pu.
De agent heeft bij ons dus niet mee/ernaast gevaren. En onze motor was zo begrensd dat wij het er niet even af konden halen.
Achteraf kregen wij nogmaals dezelfde boete a €500,- voor zogenaamd 100 meter verderop. Puur pesterijen.
Tegen beide boetes ben ik in beroep gegaan.
Beide boetes zijn kwijt gescholden.
Ik zal zeer zeker in beroep gaan en even duidelijk aangeven betreft de wetten die er gelden over een begrensde boot. Mocht de agent niet hebben meegevaren dan zal ik dat ook zeker ten sprake brengen.
Laat het er in ieder geval niet bij zitten. Zonde van je geld.
Beste,
Ik heb een bootje met 50pk maar geen vaarbewijs ik wil de boot gaan begrenzen naar 20km/h voor op de binnenwateren. Ik koop dan een duidelijke begrenzer op de regelateur. Op zee wil ik wel sneller varen en dus de begrenzer er dan afhalen. Mag dat volgens de wet?
Groetjes
PS. De boot begrenzen via een dealer met certificaat is broodje aap verhaal !!
Je mag zelf je boot begrenzen mits degelijk gemonteerd en dus niet in een handomdraai weer te verwijderen is.
Dus een beugeltje met een slotje mag niet want dat is makkelijk en snel te verwijderen.
Dus zou het gepast zijn om de juiste informatie te publiceren. Check de wet maar. Het staat er wel degelijk in. Tevens zal de waterpolitie dit ook bevestigen. Al vinden veel agenten het wel makkelijk om een zo genaamd certificaatje te zien ipv het zelf te moeten checken.
Vriendelijke groeten M. de Boer
Dear Vaarbewijzen support,
I have an issue. My boat is 60HP and can Reach 40km/h, but i regulated flexible connector mechanically in authorized service, and now it cant go over 18km/h. With maximum “gas” it goes only 18. Is that ok if i want to Sail without license?
Kind regards
Christopher
(i have also found response to Danyls post from 2019, but Hope to get response for that! Alvast bedankt;))
Beste Christopher,
Ja dat mag, je vaart immers niet meer met een snelle motorboot.
Je moet wel kunnen aantonen dat de boot met geen enkele mogelijkheid sneller kan varen dan 20 km/uur.
hallo,
Ik heb een 40j oude(2takt) 4pk bb na 37 j weer aan de praat gekregen. Nu wil ik een opblaasboot kopen maar wil eerst graag weten of ik er überhaubt nog mee mag varen gezien de vele artikelen over verbod op 2takt. Heb ook geen idee over de behalen snelheid maar vermoed dat deze niet boven 20 km/h komt.
Beste Ben,
Jazeker, nieuwe 2 takt buitenboord motoren zijn ook nog steeds te koop.
Daar mag je gewoon mee varen.
Uiteraard kunnen bepaalde gemeente’s een verbod uitvaardigen dat je in bepaalde gebieden bijvoorbeeld alleen elektrisch mag varen.
Zoals in Amsterdam waar je vanaf 2025 uitsluitend met elektrische boten in de historische binnenstad mag varen.
Dat moet je even navragen bij de desbetreffende gemeente.
Als je een QuickSilver 500 hebt en een motor van 20 Pk weet iemand dan hoe hard hij zou kunnen varen ?
Beste Evelien,
Wij hadden vroeger ook een QuickSilver maar daar kon je gewoon achter waterskiën hoor!
Deze had weliswaar een 40 pk motor.
Met 20 pk verwacht ik toch wel dat deze 40 km/uur kan varen.
Hoe gaat men meten hoe hard je boot kan varen? Is dat met 1 persoon erin? Of 2 of 3? Ik lees wind en stroming hebben invloed. Dus ik neem aan dat ze op heterdaad moeten betrappen dat je harder hebt gevaren dan 13km/u.
Dus bijvoorbeeld met 5pk en 1 persoon zou je Max 13/km/u kunnen halen. Heb je 10pk en zit je er met 3 man in, dan gaat deze ook Max 13km/u, maar met 1 persoon erin een stuk harder.
Beste Paul,
De definitie van een snelle motorboot is; een schip dat door zijn mechanische middelen sneller kan varen dan 20 km/uur.
Deze snelheid wordt berekend ten opzichte van stilstaand water.
Er wordt niet van een momentopname uitgegaan.
Het is natuurlijk niet zo, nu vaar ik met drie personen in de boot, nu red ik de 20 km/uur niet.
Er wordt uitgegaan van een gemiddeld persoon alleen in de boot.
Vanaf hoeveel jaar mag je met een boot met motor op het water (in België)
Beste Gilles,
Nederland en België zijn gelijk wat betreft de regels betreffende de leeftijd en de vaarbewijs eisen.
Het gaat namelijk niet om hoe hard je vaart. Er wordt echter gekeken naar de snelheid die je (vol gas) kan varen met je boot.
* tussen 0 en 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk waar je vaart in Nederland en België.
* tussen 13 km/uur en 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn.
* vanaf 20 km/uur moet je 18 jaar zijn.
goedenavond ik had een vraag,
hoeveel pk heb je minimaal nodig om achter te kunnen waterskiën?
met vriendelijke groet
p.ysebaert
Beste Pepijn,
Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe groot en zwaar je bent.
Maar wil je een beetje knap waterskiën, ga dan uit van een motor met minimaal 40 pk.
Hallo
Ik ben Tim en ben 16 jaar en ik heb een bootje op het oog met 9.9 pk mag ik daar mee varen
Groetjes Tim
Beste Tim,
Er wordt niet gekeken naar het aantal pk’s.
De snelheid, daar gaat het om.
Zodra de boot niet sneller KAN varen dan 20 km/uur mag jij daar gewoon mee varen.
Kan de boot echter wel sneller dan die 20 km/uur varen, dan val je onder de categorie “snelle motorboot”.
Dan moet je 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een vaarbewijs.
Goedemiddag,
Mijn naam is Mark. Ik heb een vraag;: mag mijn zoon van 16 varen in mijn boot met registratienummer? De boot gaat niet harder dan 20 km/h
Beste Mark,
Jazeker, het is immers geen snelle motorboot. Aangezien de boot niet sneller kan varen dan 20 km/uur mag je zoon van 16 deze boot besturen.
Echter het is vragen om moeilijkheden. Je boot is immers voorzien van een registratieteken. Daarmee geef je aan dat de boot sneller kan varen dan 20 km/uur. Wat is de reden dat de boot geregistreerd is? Zit er een andere motor op de boot? Word je zoon aangehouden dan heeft hij heel wat uit te leggen aan de betreffende ambtenaar. Ons advies, haal het registratieteken van de boot en geef de boot een naam.
Dankjewel voor je antwoord. Nu is het zo dat ik zelf wel hard wil kunnen varen, maar de boot ook veilig wil mee kunnen geven aan mijn zoon. Er is een tooltje op de markt waarmee je de motor met sleutel kan begrenzen. Ik weet dan zeker dat hij met de boot niet hard kan varen. Is dat toegestaan?
Beste Mark,
Dat sleuteltje is de bottleneck. Dat is hetzelfde als dat ‘geheime’ knopje. Zodra je het knopje omzet kan je weer op volle kracht varen.
Zodra je de boot laat begrenzen zodat deze boot niet sneller kan varen (je hebt dat ook zwart op wit staan). Dan kan dat. Echter dat sleuteltje, op deze manier kan je de boot eenvoudig sneller laten varen zodra je de sleutel gebruikt. Uiteraard geef je je zoon dat sleuteltje niet mee. Dat neem ik zomaar aan. Maar of de betreffende ambtenaar dat ook aanneemt. Ik betwijfel het. Iemand die hier ervaring mee heeft? deel het hier.
Hallo, ik heb een bootje op het oog met 80 pk, ben zelf 14 als ik die begrens dat die niet harder dan 13km/uur gaat mag ik er dan mee varen? (Boot is 2tot6 meter en buitenboord motor)
Beste Jens,
Bekijk even de reactie op het bericht van Danyal van 5 juli 2019.
Dat geldt ook voor jou.
Ik hep een bootje op het oog met 25 pk als die niet harder als 13 gaat mag ik er dan mee varen ik ben 14 jaar in de boot zit wel een stuur die gekoppeld is aan de buiten boord moter
Ik hoor graag het antwoord
Beste Brandjan,
De boot gaat maximaal 13 km/uur. Dan mag je daar gewoon mee varen.
Voor motorboten van die snelheid is de minimale leeftijd 12 jaar.
Maar kan je boot sneller varen dan 13 km/uur moet je volgens het reglement 16 jaar zijn.
Ga je op de wateren waar het RPR geldt.
De Bovenrijn,
Waal,
Pannerdensch kanaal,
Nederrijn,
Lek
Ook in de havens langs deze rivieren, moet je 16 jaar zijn.
mag ik in turkye met buitenboord 2takt op zee varen
Ja turkije mag alles. Wel even de motor met leiding water uitspoelen na dat die in de zee is geweest!
Ik heb een aluminium platbodem met een 9.9 pk motortje erachter de boot is 4,30 meter lang, ik ben tevens 16 jaar. en ben bang dat de boot sneller dan 20km/u gaat, maar ik gebruik de boot alleen om te gaan vissen en ga nooit zo hard, is er iets van dat ik mijn motor kan laten begrensen, tot maximaal 20 km/u
Beste Danyal,
Zodra de boot niet sneller kan varen dan 20 km/uur heb je geen snelle motorboot en mag je daar gewoon mee varen.
Echter je moet dat wel kunnen aantonen.
Besluit je om de motor te laten begrenzen, neem eerst even contact op met de dealer die heeft vast wel een oplossing voor jou.
Coen
Hi ik ben 13 jaar en ik heb een bootje op het oog, een placom (geen idee welk model) het is wel iets van een speedbootje (max 4-5 pers.) met een 8pk yamaha erachter. Ik ben bang dat die wel harder dan 13 km per uur gaat maar de wateren waar ik met mijn legale bootje heb gevaren zijn klein en verder kan ik niet. Aangezien ik verder kan met een grotere boot met meer vermogen zou ik wateren kunnen berijken waar mijn klasgenoten uit een ander dorp varen met soortgelijke bootjes. Maar ik ben ook bang dat er miss water politie is alhoewel ik daar niet over gehoord heb van mensen zou de regio 2 politie speedboten hebben. Het is waarschijnlijk niet de verstandigste beslissing om daar te gaan varen maar ik wil het graag. Is het oke? Of wordt het een probleem?
Wij hebben een boot met een zware motor maar geen vaarbewijs.
Als er iemand met een vaarbewijs aanwezig is in de boot mag er dan wel iemand achter het roer zonder vaarbewijs
De discussie is hier gestart Ja of Nee
Beste Monique,
Gelukkig is het reglement daar duidelijk over.
Volgens artikel 1.02 uit het B.P.R. wordt verstaan onder een schipper.
Degene die de leiding heeft over een drijvend voorwerp of een drijvende inrichting.
Dat wil dus niet zeggen, dat de schipper ook daadwerkelijk de boot moet besturen.
En artikel 1.09. Sturen van een schip
Een schip mag niet varen, indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon. Voor deze persoon geldt: een minimum leeftijd van 18 jaar voor het sturen van een snelle motorboot.
Je mag dus rustig de boot besturen zonder vaarbewijs. Let er wel op dat de bestuurder van de boot minimaal 18 jaar is en dat de schipper (met vaarbewijs) onmiddellijk moet kunnen ingrijpen.
Beste H,
Hartelijk dank voor je reactie.
De minimale leeftijd om zelfstandig een boot met motortje te mogen besturen is 12 jaar.
Zodra de boot volgas sneller kan varen dan 13 km/uur moet de bestuurder van dat bootje 16 jaar zijn.
5 pk lijkt niet veel maar achter een rubber bootje van 3.10 meter kan deze waarschijnlijk de 13 km/uur wel halen. Vraag even na aan de dealer of ie daar een oplossing voor heeft.
Reddingsvest en dodemansknop zijn pas verplicht zodra de boot sneller dan 20 km/uur kan varen.
Maar dan moet je 18 zijn en in het bezit van een vaarbewijs.
Mijn advies, doe de reddingsvest en dodemansknop wel om.
In artikel 1.09.3 staat nog een toevoeging die volgens mij duid dat ten alle tijden op een snel schip iemand met een vaarbewijs aan het roer moet staan.
“Op ieder snel schip moet tijdens de vaart het roer worden bediend door een persoon die houder is van het vereiste vaarbevoegdheidsbewijs alsmede van het radarpatent. Bij een snel schip moet tijdens het snel varen een tweede persoon die
eveneens houder is van het vereiste vaarbevoegdheidsbewijs en van het radarpatent zich in de stuurhut bevinden”
Daar heb je helemaal gelijk in Jaap.
Alleen een snel schip is compleet anders dan een snelle motorboot. Een snelle motorboot is een klein schip dat sneller kan varen dan 20 km/uur. Dat zijn wij.
Een snel schip is een groot schip die minimaal 40 km/uur vaart. Denk aan een draagvleugelboot of een snelle ferryboot. En wil je kapitein van zo’n boot worden moet niet alleen jij maar ook de boot aan een bepaalde eisen voldoen.
groetjes van anne in de sloot
Hallo, Medewerker, vaarbewijzen.nl, 07-06-2018,
Mijn kinderen willen graag een eigen bootje ik heb een 3.10mtr, rubberboot met 5 pk buitenboordmotor op het oog. De kinderen zijn 13 en 10.
Mogen ze zelfstandig met dit bootje varen?
Ik neem aan dat reddingsvest en dodemansknop veiligheid maatregelen zijn die voor zichzelf spreken, maar zijn er nog aanvullende eisen?
Ik hoor het graag,
Groet,
H
Beste P,
Haal je vaarbewijs in Nederland. Het examen is in Nederland wel moeilijker.
Maar de grote voordelen zijn:
je kan direct een examenplaats reserveren
ben je geslaagd krijg je direct je vaarbewijs mee
je Nederlandse vaarbewijs is ook gelijk een internationaal vaarbewijs.
Beste,
Ik ben een Nederlander, woon in belgie, wil in Nederland gaan varen.
Moet ik in belgie of Nederland mijn bewijs halen?
Om maakt dat niets uit?
Dat is een goeie vraag Gert-Jan.
Volgens het BPR valt jouw boot onder de categorie “snelle motorboot” en moet je de boot laten registreren, moet deze voorzien zijn van een registratieteken, 2 kg brandblusser mee, reddingsvest voor ieder der opvarende, dodemans knop moet om en moet de schipper in het bezit zijn van een vaarbewijs.
Ga je echter met 4 personen varen red de boot de 20 km waarschijnlijk niet. En val je op dat moment niet onder de snelle motorboot en hoef je niet aan al die eisen te voldoen.
Maar daar kom je niet mee weg. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat je alleen in de boot vaart.
Haal je vaarbewijs, dan ben je overal vanaf. Hij blijft de rest van je leven geldig.
Coen Cromjongh
Ik heb een 4 pers boot…als ik alleen vaar loopt de boot harder dan 20km…met 4 pers loopt de boot 20km…moet ik nu wel of geen vaarbewijs???
Hoe hard mag men varen (waterscooters, speedboot met waterski’s) in de IJbaai? En hoe ver van de kant af?
Dit ivb met zwanen, futen en kano’s, surfers en zwemmende mensen en honden?
Beste M.de vries,
In het algemeen is het 250 meter uit de kust.
Daar mag je zo hard varen als je wil.
Uiteraard kunnen er lokaal wat aanvullingen gelden. Dat kan je terugvinden in de wateralmanak deel 2.