Home » Nieuws » Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

Hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs

Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?  Op deze vraag kun je niet 1, 2, 3 een antwoord geven. Dat komt omdat het binnenvaartpolitiereglement niet spreekt over het aantal kilowatt (kW) van de motor, maar van de maximaal haalbare snelheid van de boot. Deze is zonder vaarbewijs 20 km per uur.
Maar de snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken, zoals de bouw van de sloep, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Indien uw boot namelijk lang in het water ligt krijgt deze aangroei, een zogenaamde baard.

Er is niet een tabel waaruit je aan de hand van de gegevens van de boot het vermogen van de motor kunt aflezen om binnen de grens van 20 km. per uur te blijven. Mogelijk kan de fabrikant je nadere informatie verschaffen.

Je kunt natuurlijk een lichtere buitenboordmotor achter je sloep plaatsen, zodat deze de 20 km/uur niet haalt. Het voordeel is dan dat je geen vaarbewijs nodig heeft. Echter, daar kleven ook wat nadelen aan. Denk maar eens aan je vaargebied. Blijf je alleen op de beschutte binnenwateren varen of wil je ook wat langere tochten gaan maken met de sloep? Misschien wil je ook meerdere mensen meenemen.
Een te lichte motor heeft dan mogelijk een nadelige invloed op uw vaargenot. Op sommige wateren moet je bovendien een minimale snelheid van 6 km per uur kunnen halen, ook tegen de wind of tegen de stroom in. Een te lichte motor kan dan ten koste gaan van jouw veiligheid en die van je reisgenoten.

Wat is de leeftijd voor het varen met een motorboot?

Het gaat er niet om hoe hard je vaart. Er wordt gekeken hoe snel je boot KAN varen.

 • van 0 t/m 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk van je vaargebied*.
 • van 13 t/m 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn.
 • vanaf 20 km/uur is de minimale leeftijd 18 jaar.

* op de relatieve “rustigere vaarwegen” moet je minimaal 12 jaar zijn wil je met een motorboot varen die een maximale snelheid van 13 km/uur kan bereiken. Wil je op de “drukke” rivieren uit het RPR gebied varen, moet je 16 jaar zijn.

Voordeel van een lichtere motor:

 • Lagere aanschafprijs.
 • geen vaarbewijs nodig.

Nadeel:

 • De motor moet meer toeren maken om de boot te kunnen voortstuwen: meer lawaai, minder comfort.
 • Uitwijken voor andere “vooral grote schepen” wordt lastiger: onveilige situatie.

Nadeel van een zwaardere motor:

 • Je moet je vaarbewijs halen.
 • Waarschijnlijk wat duurder in aanschaf.

Voordeel:

 • Meer vermogen, vooral als de weersomstandigheden slechter worden: veiligheid!
 • Geen beperking meer betreffende het aantal pk’s: meer genot van uw sloep, meer snelheid, groter bereik vaargebied.

Conclusie: met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs

Dat is appels en peren met elkaar vergelijken. Het enige wat telt; hoe hard kan de boot “vol gas” varen. Maar heb je eenmaal je vaarbewijs gehaald, dan maakt het niet meer uit. Al koop je een boot met 200 pk, je mag varen.

En hoe zit het met begrenzen van de snelle motorboot?

update: 10 april 2020.
Op dit moment kan je door de corona-crisis bij het CBR mondjesmaat vaarbewijs examen doen. Is begrenzen van de motor een optie? Zodra de boot niet sneller KAN varen dan 20 km/uur ben je GEEN snelle motorboot. En mag je deze varen zonder vaarbewijs. Dus de snelle motorboot laten begrenzen is geen probleem. Zodra de boot maar “professioneel” is begrensd. Liefst met een verklaring met de naam en handtekening van een bedrijf. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je de begrenzer kan loskoppelen en zodra er niemand in de buurt is het gas flink opentrekt. Handhavers van tegenwoordig gaan ook met de tijd mee. Een slangenklemmetje, boutje, slotje, geheim knopje, andere stickers op de motorkap. Daar kom je niet meer mee weg. Ervaringen met begrenzen van de snelle motorboot? deel ze hier.

Dit heeft misschien ook je aandacht?

Wat zijn de boetes op het water. Politie agent met bonnenboekje

Boetes op het water. Wat kost dat eigenlijk, varen zonder vaarbewijs. En als ik nou te hard vaar, wat moet ik dan betalen?

Wanneer vaarbewijs nodig? Jonge man achter het stuur van een motorboot.

Wanneer heb je eigenlijk een vaarbewijs nodig? En hoe zit dat in het buitenland? Gelden daar dezelfde regels? Bekijk de video’s.

Groep mensen die hun vaarbewijs gaan halen

Vaarbewijs halen. Hoe en waar kan ik het beste mijn vaarbewijs halen? Wat zijn de mogelijkheden en de kosten?

Jonge man in speedboot heeft vaarbewijs 1 gehaald

Vaarbewijs 1. We beginnen met vaarbewijs deel 1, dan mag je varen. Echter niet overal. Wat mag ik met dat eerste vaarbewijs?