Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

 

Hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijsMet hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?  Op deze vraag kun je niet 1, 2, 3 een antwoord geven. Dat komt omdat het binnenvaartpolitiereglement niet spreekt over het aantal kilowatt (kW) van de motor, maar van de maximaal haalbare snelheid van de boot. Deze is zonder vaarbewijs 20 km per uur.
Maar de snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken, zoals de bouw van de sloep, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Indien uw boot namelijk lang in het water ligt krijgt deze aangroei, een zogenaamde baard.

Er is niet een tabel waaruit je aan de hand van de gegevens van de boot het vermogen van de motor kunt aflezen om binnen de grens van 20 km. per uur te blijven. Mogelijk kan de fabrikant je nadere informatie verschaffen.

Je kunt natuurlijk een lichtere buitenboordmotor achter je sloep plaatsen, zodat deze de 20 km/uur niet haalt. Het voordeel is dan dat je geen vaarbewijs nodig heeft. Echter, daar kleven ook wat nadelen aan. Denk maar eens aan je vaargebied. Blijf je alleen op de beschutte binnenwateren varen of wil je ook wat langere tochten gaan maken met de sloep? Misschien wil je ook meerdere mensen meenemen.
Een te lichte motor heeft dan mogelijk een nadelige invloed op uw vaargenot. Op sommige wateren moet je bovendien een minimale snelheid van 6 km per uur kunnen halen, ook tegen de wind of tegen de stroom in. Een te lichte motor kan dan ten koste gaan van jouw veiligheid en die van je reisgenoten.

Voordeel van een lichtere motor:

 • Lagere aanschafprijs.
 • geen vaarbewijs nodig.

Nadeel:

 • De motor moet meer toeren maken om de boot te kunnen voortstuwen: meer lawaai, minder comfort.
 • Uitwijken voor andere “vooral grote schepen” wordt lastiger: onveilige situatie.

Nadeel van een zwaardere motor:

 • Je moet je vaarbewijs halen.
 • Waarschijnlijk wat duurder in aanschaf.

Voordeel:

 • Meer vermogen, vooral als de weersomstandigheden slechter worden: veiligheid!
 • Geen beperking meer betreffende het aantal pk’s: meer genot van uw sloep, meer snelheid, groter bereik vaargebied.

zie ook: Boetes op het water en vaarbewijs halen

 

13 gedachten over “Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

 1. Hi ik ben 13 jaar en ik heb een bootje op het oog, een placom (geen idee welk model) het is wel iets van een speedbootje (max 4-5 pers.) met een 8pk yamaha erachter. Ik ben bang dat die wel harder dan 13 km per uur gaat maar de wateren waar ik met mijn legale bootje heb gevaren zijn klein en verder kan ik niet. Aangezien ik verder kan met een grotere boot met meer vermogen zou ik wateren kunnen berijken waar mijn klasgenoten uit een ander dorp varen met soortgelijke bootjes. Maar ik ben ook bang dat er miss water politie is alhoewel ik daar niet over gehoord heb van mensen zou de regio 2 politie speedboten hebben. Het is waarschijnlijk niet de verstandigste beslissing om daar te gaan varen maar ik wil het graag. Is het oke? Of wordt het een probleem?

 2. Wij hebben een boot met een zware motor maar geen vaarbewijs.
  Als er iemand met een vaarbewijs aanwezig is in de boot mag er dan wel iemand achter het roer zonder vaarbewijs
  De discussie is hier gestart Ja of Nee

  • Beste Monique,

   Gelukkig is het reglement daar duidelijk over.

   Volgens artikel 1.02 uit het B.P.R. wordt verstaan onder een schipper.
   Degene die de leiding heeft over een drijvend voorwerp of een drijvende inrichting.
   Dat wil dus niet zeggen, dat de schipper ook daadwerkelijk de boot moet besturen.

   En artikel 1.09. Sturen van een schip
   Een schip mag niet varen, indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon. Voor deze persoon geldt: een minimum leeftijd van 18 jaar voor het sturen van een snelle motorboot.

   Je mag dus rustig de boot besturen zonder vaarbewijs. Let er wel op dat de bestuurder van de boot minimaal 18 jaar is en dat de schipper (met vaarbewijs) onmiddellijk moet kunnen ingrijpen.

 3. Beste H,

  Hartelijk dank voor je reactie.

  De minimale leeftijd om zelfstandig een boot met motortje te mogen besturen is 12 jaar.
  Zodra de boot volgas sneller kan varen dan 13 km/uur moet de bestuurder van dat bootje 16 jaar zijn.

  5 pk lijkt niet veel maar achter een rubber bootje van 3.10 meter kan deze waarschijnlijk de 13 km/uur wel halen. Vraag even na aan de dealer of ie daar een oplossing voor heeft.

  Reddingsvest en dodemansknop zijn pas verplicht zodra de boot sneller dan 20 km/uur kan varen.
  Maar dan moet je 18 zijn en in het bezit van een vaarbewijs.

  Mijn advies, doe de reddingsvest en dodemansknop wel om.

  • In artikel 1.09.3 staat nog een toevoeging die volgens mij duid dat ten alle tijden op een snel schip iemand met een vaarbewijs aan het roer moet staan.

   “Op ieder snel schip moet tijdens de vaart het roer worden bediend door een persoon die houder is van het vereiste vaarbevoegdheidsbewijs alsmede van het radarpatent. Bij een snel schip moet tijdens het snel varen een tweede persoon die
   eveneens houder is van het vereiste vaarbevoegdheidsbewijs en van het radarpatent zich in de stuurhut bevinden”

   • Daar heb je helemaal gelijk in Jaap.

    Alleen een snel schip is compleet anders dan een snelle motorboot. Een snelle motorboot is een klein schip dat sneller kan varen dan 20 km/uur. Dat zijn wij.

    Een snel schip is een groot schip die minimaal 40 km/uur vaart. Denk aan een draagvleugelboot of een snelle ferryboot. En wil je kapitein van zo’n boot worden moet niet alleen jij maar ook de boot aan een bepaalde eisen voldoen.

 4. Hallo, Medewerker, vaarbewijzen.nl, 07-06-2018,

  Mijn kinderen willen graag een eigen bootje ik heb een 3.10mtr, rubberboot met 5 pk buitenboordmotor op het oog. De kinderen zijn 13 en 10.
  Mogen ze zelfstandig met dit bootje varen?

  Ik neem aan dat reddingsvest en dodemansknop veiligheid maatregelen zijn die voor zichzelf spreken, maar zijn er nog aanvullende eisen?

  Ik hoor het graag,

  Groet,

  H

 5. Dat is een goeie vraag Gert-Jan.

  Volgens het BPR valt jouw boot onder de categorie “snelle motorboot” en moet je de boot laten registreren, moet deze voorzien zijn van een registratieteken, 2 kg brandblusser mee, reddingsvest voor ieder der opvarende, dodemans knop moet om en moet de schipper in het bezit zijn van een vaarbewijs.
  Ga je echter met 4 personen varen red de boot de 20 km waarschijnlijk niet. En val je op dat moment niet onder de snelle motorboot en hoef je niet aan al die eisen te voldoen.

  Maar daar kom je niet mee weg. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat je alleen in de boot vaart.
  Haal je vaarbewijs, dan ben je overal vanaf. Hij blijft de rest van je leven geldig.

  Coen Cromjongh

 6. Ik heb een 4 pers boot…als ik alleen vaar loopt de boot harder dan 20km…met 4 pers loopt de boot 20km…moet ik nu wel of geen vaarbewijs???

 7. Hoe hard mag men varen (waterscooters, speedboot met waterski’s) in de IJbaai? En hoe ver van de kant af?
  Dit ivb met zwanen, futen en kano’s, surfers en zwemmende mensen en honden?

  Beste M.de vries,

  In het algemeen is het 250 meter uit de kust.
  Daar mag je zo hard varen als je wil.
  Uiteraard kunnen er lokaal wat aanvullingen gelden. Dat kan je terugvinden in de wateralmanak deel 2.
  zie: https://www.vaarbewijzen.nl/binnenvaartpolitiereglement/wateralmanak/

Een reactie plaatsen