Home » Nieuws » Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?

Hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijsMet hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?  Op deze vraag kun je niet 1, 2, 3 een antwoord geven. Dat komt omdat het binnenvaartpolitiereglement niet spreekt over het aantal kilowatt (kW) van de motor, maar van de maximaal haalbare snelheid van de boot. Deze is zonder vaarbewijs 20 km per uur.
Maar de snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken, zoals de bouw van de sloep, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Indien uw boot namelijk lang in het water ligt krijgt deze aangroei, een zogenaamde baard.

Er is niet een tabel waaruit je aan de hand van de gegevens van de boot het vermogen van de motor kunt aflezen om binnen de grens van 20 km. per uur te blijven. Mogelijk kan de fabrikant je nadere informatie verschaffen.

Je kunt natuurlijk een lichtere buitenboordmotor achter je sloep plaatsen, zodat deze de 20 km/uur niet haalt. Het voordeel is dan dat je geen vaarbewijs nodig heeft. Echter, daar kleven ook wat nadelen aan. Denk maar eens aan je vaargebied. Blijf je alleen op de beschutte binnenwateren varen of wil je ook wat langere tochten gaan maken met de sloep? Misschien wil je ook meerdere mensen meenemen.
Een te lichte motor heeft dan mogelijk een nadelige invloed op uw vaargenot. Op sommige wateren moet je bovendien een minimale snelheid van 6 km per uur kunnen halen, ook tegen de wind of tegen de stroom in. Een te lichte motor kan dan ten koste gaan van jouw veiligheid en die van je reisgenoten.

Voordeel van een lichtere motor:

  • Lagere aanschafprijs.
  • geen vaarbewijs nodig.

Nadeel:

  • De motor moet meer toeren maken om de boot te kunnen voortstuwen: meer lawaai, minder comfort.
  • Uitwijken voor andere “vooral grote schepen” wordt lastiger: onveilige situatie.

Nadeel van een zwaardere motor:

  • Je moet je vaarbewijs halen.
  • Waarschijnlijk wat duurder in aanschaf.

Voordeel:

  • Meer vermogen, vooral als de weersomstandigheden slechter worden: veiligheid!
  • Geen beperking meer betreffende het aantal pk’s: meer genot van uw sloep, meer snelheid, groter bereik vaargebied.

zie ook: Boetes op het water vaarbewijs halen Vaarbewijs 1Vaarbewijs 1 en 2 vaarbewijs examen