Home » Stel je vraag over vaarbewijs en/of marifonie » Marifoon met AIS ingebouwd | Voor- en nadelen

Marifoon met AIS ingebouwd | Voor- en nadelen

Geachte dames en heren,
Mij valt op dat een hoop marifoons op de markt zijn met “AIS” (Automatic Identification System).
Maar: bij verreweg de meeste zijn alleen geschikt voor AIS ontvangst en niet om te zenden. D.w.z. dat ik wel weet wie er in de buurt is (op blindgangers na . . .) maar dat ik voor anderen een blindganger ben omdat ik mijn gegevens niet kan zenden.
Je mag er wel met Marifoon Basis mee op weg. Je moet soms erg diep graven om alle gegevens boven water te halen.
Misschien een idee dit in de cursus Marcom-B te vermelden. Als nieuwkomer denk je er niet aan en ben je in de foute vooronderstelling een “volwaardige” AIS te kopen.
En de verkopers (internet EN watersportwinkels) hebben daarvan vaak de kennis niet.

Met vriendelijke groet,
Helmut

Marifoon met ingebouwde AIS

Marifoon met AIS

Examinator Vaarschool Albatros
Hans Götz Examinator

Beste Helmut,
Klopt, er is veel onduidelijkheid betreffende de marifoon met ingebouwd AIS scherm. Met AIS (automatisch identificatie systeem) kan je via een beeldscherm schepen die bij jou in de buurt varen opmerken. Je ziet hoever deze schepen van jou verwijderd zijn, hun voorliggende koers en snelheid die ze varen. Ideaal, één compact apparaat aan boord. Neemt weinig ruimte in. Kosten variëren ongeveer tussen de 300 en 1000 euro. Het ei van Columbus.

AIS mag je bedienen met je basiscertificaat marifonie

AIS werkt met het zogenaamde MMSI nummer. Aan de hand van dit identificatie nummer kunnen andere schepen onder andere zien wie je bent en wat je nationaliteit is. Met je basiscertificaat marifonie krijg je dit nummer. Echter dit MMSI nummer mag je alleen gebruiken voor de AIS. Tot zover gaat het goed.

Marifoon met AIS

De marifoon met AIS die we tegenwoordig aanschaffen is ook voorzien voorzien van GPS en DSC. Wanneer je nu alleen in het bezit bent van een basiscertificaat en je vraagt het MMSI nummer aan voor je AIS, en vervolgens programmeer je dit nummer in je marifoon, dan werkt de AIS maar dan is ook gelijk de DSC actief. Op dit moment ben je in overtreding. Om DSC te gebruiken moet je namelijk in het bezit zijn van Marcom-B.

Alleen ontvangen, je ziet andere schepen wel zij jou niet

De ingebouwde AIS kan alleen ontvangen. Het is geen transponder. Je kunt andere schepen wel zien. Deze zien jou echter niet. Er zijn wel een aantal (goedgekeurde) AIS marifoons met transponder. Zoals de B&G V60-B of de de Vesper Cortex. Prijs ongeveer tussen de 500 euro en 2000 euro. Maar het scherm blijft klein.

Ons advies, ga voor een losse AIS

AIS transponder

Ons advies, heb je de ruimte aan boord ga voor een losse marifoon en een losse AIS transponder. Met twee aparte antennes. Toegegeven, je moet wat ruimte vrijmaken om alles te plaatsen. Maar dan heb je ook wel wat. Bij een losse AIS transponder heb je een veelvoud aan extra opties. Denk aan aanvaringsalarm et cetera. Valt de AIS uit, blijft de marifoon gewoon werken. Het grote voordeel: andere schepen zien jou ook.

Ingezonden brieven