Home » Stel je vraag over vaarbewijs en/of marifonie » Varen op het IJssel- , Markermeer zonder vaarbewijs

Varen op het IJssel- , Markermeer zonder vaarbewijs

Varen zonder vaarbewijs op het IJsselmeer zonder vaarbewijs

Geachte medewerker, ik lees in jullie gegevens dat je met vaarbewijs 1 vrijwel overal mag varen behalve in mijn geval NIET op het IJSSELMEER.
Het IJsselmeer ligt boven de dijk Enkhuizen – Lelystad. Maar als je op het IJmeer vaart dus buiten de toren van het IJ krijg je al een vette bekeuring.
Op het oude vaarbewijs staat duidelijk dat je daar WEL mag varen. Maar op het nieuwe NIET. Het is toch te gek dat je daar NIET met je speedboot mag komen zonder vaarbewijs 2. Het heeft hier niets met navigeren te maken. En je ziet altijd de wal.
Ik heb altijd delevery’ s gevaren t/m de Middellandse Zee. 14 keer vanuit Holland.
Ik zeil met mijn zeiljacht op het IJ-MEER, Noordzee en IJsselmeer.
Zodra ik in mijn rubberboot stap ben ik strafbaar! En dan behandelt zowel Rijkswaterstaat als de politie, je alsof je de grootste crimineel bent. Moest het even kwijt.
W.Meijer

Antwoord van Vaarschool Albatros

Ja, dat klopt. Maar dan heb je wel een héél oud vaarbewijs. In het verleden mocht je ook met de speedboot met vaarbewijs 1 op het Markermeer varen.
Dat is gewijzigd. Op dit moment moet je daarvoor het complete vaarbewijs hebben. Zowel deel 1 als deel 2.
Dat geldt voor het gehele IJsselmeergebied inclusief Waddenzee, IJmeer en het buiten IJ. Echter vaar je met een boot met een lengte van minder dan 15 meter en die op de motor maximaal 20 km/uur KAN varen, dan mag je in Nederland overal varen zonder vaarbewijs. Dus zelfs op de Waddenzee. Vraag gelijk even een nieuw vaarbewijs aan bij het CBR. Daar staat ook de vermelding ICC op (international certificate of competence).

Nuttige tips

Ingezonden brieven