Home » Stel je vraag over vaarbewijs en/of marifonie » Mag je iemand weigeren af te meren?

Mag je iemand weigeren af te meren?

Ik heb een vraag over het weigeren afmeren. Want het zit me toch niet lekker.
We hebben een ranke polyester zeilboot van 7 meter lang, ze is niet de jongste meer maar perfect onderhouden en we zijn er super trots en zuinig op. We gingen van de zomer het IJsselmeer over om te overnachten in de haven van Marken.
Het was vrij druk maar hadden een mooie ligplaats gevonden. Nadat we even onze benen hadden gestrekt kwamen we terug en zagen dat er een joekel van een stalen motorboot lag aan gemeerd naast onze zeilboot. Ik was stom verbaasd en meldde aan de schipper dat we daar niet van gediend waren en verzochten de schipper om zijn boot ergens anders aan vast te maken. Deze schipper meldde vervolgens dat hij daar niets mee te maken had en dat hij gewoon mocht blijven liggen. Mijn vraag aan u: Mag je iemand weigeren om naast je schip af te meren?

Toon de Kriek Nestor

Antwoord van Vaarschool Albatros over weigeren afmeren.

Volgens het Binnenvaart Politie Reglement artikel 7.09 moet je gedogen dat iemand langszij komt te liggen.

De letterlijke tekst uit het BPR luidt als volgt: een aan een aanlegplaats gemeerd schip moet gedogen, dat een ander schip langszijde komt of langszijde daarvan vastmaakt en daarover gemeenschap met de wal heeft anders dan om te laden of te lossen.

Met andere woorden, je moet toestaan of gedogen dat een ander schip naast je gaat liggen. Zelfs een groot vrachtschip of passagiersschip zou dat mogen doen. Je mag dus niet zomaar iemand weigeren naast je af te meren.

Het is ook zo dat ze dat de bemanning en passagiers van de schepen die naast je liggen afgemeerd gewoon over je boot mogen lopen om aan de wal te komen. Uiteraard moeten ze wel de etiquette aan boord in de gaten houden. ’s Nachts zo min mogelijk geluid maken, je maakt uitsluitend gebruik van de gangboorden. Je maakt bij voorkeur gebruik om via het voorschip de wal te bereiken, et cetera.

Maar als ik dat nou per se niet wil?

Iemand weigeren die naast je wil afmeren mag niet. Je bent immers verplicht om mee te werken. Echter heb je plichten dan heb je ook rechten. Volgens artikel 7.10 van het BPR reglement mag je namelijk medewerking verlangen indien je wilt vertrekken. Dus de schepen die naast je liggen moeten daaraan meewerken. Maar ja, om de buren een hak te zetten om ’s morgens om 07:00 uur te vertrekken? Ik denk niet dat je partner en of mede opvarenden daar op zitten te wachten.

Niet de meest elegante oplossing

Is er dan helemaal geen mogelijkheid om te voorkomen dat iemand naast me komt te liggen met een boot? Iemand weigeren, dat mag niet. Er is wel een oplossing. Toegegeven; het is niet de meest elegante oplossing. Maar het werkt wel:

Ligplaats weigeren. Boot met het bordje pas geschilderd Nat.
Je mag iemand geen ligplaats weigeren. Een bordje met NAT pas geschilderd is niet de meest elegante oplossing. Het werkt wel! De kans dat iemand naast je komt liggen is wel heel klein.

Dit heeft misschien ook je aandacht?

Vaar je op de hulpmotor zonder vaarbewijs. De boetes zijn enorm.

Boetes op het water. Wat kost dat eigenlijk, varen zonder vaarbewijs. Schrik niet, de boetes op het water zijn enorm.

Vaarbewijs. Wat is een vaarbewijs meerdere bootjes op een meer

Vaarbewijs. Wat is een vaarbewijs? Vroeger kreeg je die toch gewoon als je kon aantonen dat je in het bezit was van een boot.

Vaarbewijs halen, er zijn verschillende mogelijkheden.

Vaarbewijs halen. Wat zijn de mogelijkheden om een vaarbewijs halen? En wat gaat dat eigenlijk kosten.

Scheepsnaam Juntos. Is een bootnaam verplicht?

Wat moet ik verplicht aan boord hebben. Brandblusser, dodemansknop. Maar moet mijn boot ook een naam hebben?

vhf marifoon het belangrijkste veiligheidsmiddel voor aan boord.

Marifoon. Een marifoon is niet verplicht voor de pleziervaarders. Het is echter het belangrijkste veiligheidsmiddel voor aan boord. (bekijk de video)

Ingezonden brieven