Home » Nieuws » Surfjet of Jetboard – Vaarbewijs nodig?

Surfjet of Jetboard – Vaarbewijs nodig?

De surfjet of Jetboard is een soort surfplank met jet aandrijving. Heb je daar een vaarbewijs voor nodig? – Oordeel zelf.

Surfjet of Jetboard

Met deze gemotoriseerde surfplank kan je snelheden bereiken tot wel 55 km/uur. Deze kan zowel elektrisch of door middel van een benzinemotor worden aangedreven. Heb je daar wel of geen vaarbewijs voor nodig? En hoe oud moet je zijn om deze te mogen besturen? De Jetboard ook wel Wavejet genoemd, wordt niet genoemd in het BPR reglement. Onder welke categorie moet je die plaatsen?

Surfjet of Jetboard - Vaarbewijs nodig?

Wat is een schip?

Volgens het Binnenvaart Politie Reglement is een schip:
elk vaartuig met inbegrip van een vaartuig zonder waterverplaatsing en een watervliegtuig, gebruikt of geschikt om te worden gebruikt als een middel van vervoer te water; Valt de surfjet onder de categorie schip? – Ja

Wat is dan een snelle motorboot?

Volgens artikel 1.01 paragraaf 17: is een snelle motorboot: klein schip dat, bij gebruikmaking van zijn mechanische middelen tot voortbeweging, sneller dan 20 km per uur ten opzichte van het water kan varen; Valt de surfjet onder de categorie snelle motorboot? – Ja

Heb je een vaarbewijs nodig?

Artikel 16 D binnenvaartbesluit: Een klein vaarbewijs is vereist voor het voeren van schepen met een lengte van minder dan 15 meter die door middel van de eigen mechanische voortstuwingsmiddelen een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur ten opzichte van het water kunnen bereiken.

Ja, om de surfjet of Jetboard te mogen besturen heb je volgens artikel 16 D van het binnenvaartbesluit een vaarbewijs nodig.

Aan welke eisen moet ik voldoen om een gemotoriseerde surfplank te mogen besturen?

Om bovengenoemde gemotoriseerde surfplank op de Nederlandse en Belgische binnenwateren te mogen besturen heb je nodig;

  • Minimale leeftijd 18 jaar en in bezit zijn van een vaarbewijs.
  • Registratiebewijs met bijbehorende kentekenregistratie aanbrengen op de boot.
  • Je bent staande de boot aan het besturen. Reddingsvest aan.
  • Brandblusser met een minimale capaciteit van 2 kilogram.

P.s. Ga je op het Nederlandse deel van de Noordzee varen met je jetboard mag je varen zonder vaarbewijs. Meer over dit onderwerp? Zie: de instructie video Wanneer heb ik vaarbewijs 1 en/of 2 nodig? bij 2:18

Kan je aan al deze eisen voldoen?

Nee, onmogelijk. Neem alleen de brandblusser. Hoe wil je die meenemen? Op je rug? Heb je zelf ervaringen met de Surfjet, Jetboard, JetSurf of Wavejet. Laat het ons weten en deel ze hier.