De surfjet of Jetboard is een soort surfplank met jet aandrijving. Heb je daar een vaarbewijs voor nodig? – Oordeel zelf.
Surfjet of Jetboard
Met deze gemotoriseerde surfplank kan je snelheden bereiken tot wel 55 km/uur. Deze kan zowel elektrisch of door middel van een benzinemotor worden aangedreven. Heb je daar wel of geen vaarbewijs voor nodig? En hoe oud moet je zijn om deze te mogen besturen? De Jetboard ook wel Wavejet genoemd, wordt niet genoemd in het BPR reglement. Onder welke categorie moet je die plaatsen?
Wat is een schip?
Volgens het Binnenvaart Politie Reglement is een schip:
elk vaartuig met inbegrip van een vaartuig zonder waterverplaatsing en een watervliegtuig, gebruikt of geschikt om te worden gebruikt als een middel van vervoer te water; Valt de surfjet onder de categorie schip? – Ja
Wat is dan een snelle motorboot?
Volgens artikel 1.01 paragraaf 17: is een snelle motorboot: klein schip dat, bij gebruikmaking van zijn mechanische middelen tot voortbeweging, sneller dan 20 km per uur ten opzichte van het water kan varen; Valt de surfjet onder de categorie snelle motorboot? – Ja
Heb je een vaarbewijs nodig?
Artikel 16 D binnenvaartbesluit: Een klein vaarbewijs is vereist voor het voeren van schepen met een lengte van minder dan 15 meter die door middel van de eigen mechanische voortstuwingsmiddelen een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur ten opzichte van het water kunnen bereiken.
Ja, om de surfjet of Jetboard te mogen besturen heb je volgens artikel 16 D van het binnenvaartbesluit een vaarbewijs nodig.
Aan welke eisen moet ik voldoen om een gemotoriseerde surfplank te mogen besturen?
Om bovengenoemde gemotoriseerde surfplank op de Nederlandse en Belgische binnenwateren te mogen besturen heb je nodig;
- Minimale leeftijd 18 jaar en in bezit zijn van een vaarbewijs.
- Registratiebewijs met bijbehorende kentekenregistratie aanbrengen op de boot.
- Je bent staande de boot aan het besturen. Reddingsvest aan.
- Brandblusser met een minimale capaciteit van 2 kilogram.
P.s. Ga je op het Nederlandse deel van de Noordzee varen met je jetboard mag je varen zonder vaarbewijs. Meer over dit onderwerp? Zie: de instructie video Wanneer heb ik vaarbewijs 1 en/of 2 nodig? bij 2:18
Kan je aan al deze eisen voldoen?
Nee, onmogelijk. Neem alleen de brandblusser. Hoe wil je die meenemen? Op je rug? Heb je zelf ervaringen met de Surfjet, Jetboard, JetSurf of Wavejet. Laat het ons weten en deel ze hier.
6 reacties
Ik heb o.a een eFoil (zelfbouw).
Een eFoil (elektrische aangedreven foil) is een surfboard met daaronder een mast waar een voor en achter vleugel onder zit. De voortduring is dmv een heel klein motortje waar in mijn geval dan weer een propeller aan zit (er zijn inmiddels ook versies met waterjet aandrijving)
Het probleem momenteel is dat de RDW een efoil niet wil herkennen als een klein schip, en dus niet te registreren om een “Y” nummer te krijgen, en dus niet te verzekeren!
Volgens het BPR is zo een beetje alles op het water een klein schip.
Volgens de overheid website is alles groter dan 2 meter een (klein) schip… Hier gaat het dus al mis :-/
Mijn efoil (net zoals vele commerciële) is software matig te beperken tot maximaal 20kmh.
Hiermee vallen ze buiten de snelle booten categorie (theoretisch)
Het hangt ook een beetje aan hoe goed het persoon kan foilen, maar ik “vlieg” al bij 10km/h, en heb net zoveel plezier als de snelle jongens op de plas.
Hier moet echt serieus naar gekeken worden. Levensgevaarlijk.
Goed verhaal van Rob!
Voordat iedereen dit aanschaft moet duidelijk zijn dat men en vaarbewijs nodig geeft en inderdaad alleen op afgezette plekken.
Bijvoorbeeld alleen op de surfplekken. Het is tenslotte een surfplank.
In een dicht bevolkt land als Nederland is recreatie ruimte beperkt beschikbaar. Zeker onze plassen en rivieren zijn nu al vaak overvol met recreatie vaartuigen.
De jetboard is een moelijk bestuurbaar vaartuig die meet dan 15 km/ uur kan varen. Tezamen met andere recreatie vaartuigen zoals motorboten word een aanvaring snel mogelijk. De gecombineerde vaar snelheden zullen voor de onbeschermde jetboard rijder ongetwijfeld leiden tot serieus letsel. Ook zal het profiel van een persoon in het water naast een jetboard moeilijk
Te onderscheiden zijn zeker op zonnige of winderige dagen hetgeen ook kan leiden tot aan of overvaringen aangezien men een zwemmend mens niet midden op een plas of rivier verwacht.
Er bestaat een groot verschil tussen water skiiers en jetboard rijders. Ten eerste is de kans om een water skiër tegen te komen klein I.v.m. noodzaak te kunnen beschikken om over een motorboot met voldoende trekkracht.
Ten tweede zal het toenemende aantal jetboards de prijs doen dalen waardoor steeds meer jonge mensen zich er een kunnen verorloven. Zo zal het aantal onervaren jetboardsers snel toenemen hetgeen tot gevolg zal leiden dat midden op druk bevaarde plassen en rivieren slecht zichtbare onvoorspelbaar bewegende vaartuigen uit het niets kunnen opduiken te midden van het overige verkeer.
De enige zinvolle invoering van dit vaartuigen is om naast het behalen van een verplicht vaarbewijs, deze jetboards alleen toe te staan in afgebakende recreatie wateren zoals andere gemotoriseerde of windsurf planken.
Of een vaarsnelheid niet hoger dan 15 km/uur toe te staan. Helaas zal deze beperking echter de effectiviteit en dus het plezier van de jetboard drastisch reduceren.
Ik ben BOA op de Nieuwkoopse Plassen en ik trof afgelopen zondag twee personen elk op een LIFTFOIL.
Dit “vaartuig” wordt elektrisch aangedreven en haalde een snelheid van rond de 15 km/pu.
Op de Nieuwkoopse Plassen is een vergunning nodig om mechanisch te mogen varen en de max snelheid is 6 km/pu dit alles is geregeld in de APV.
Via de APV kan ik dus wat maar verder???
Beste J.W.Wansink,
We hebben het even moeten opzoeken maar een Lift eFoil is een soort elektrische surfplank.
De website van de gemeente Nieuwkoop meldt:
Voor het varen met een kano, roeiboot, surfplank, zeilboot of ander vaartuig zonder (elektro)motor heeft u geen vergunning nodig. Vaart u met een motorboot of elektro-motorboot, dan moet u een vergunning kopen.
En de vraag: maar wat verder? Waarschijnlijk weten deze twee personen niet dat ze een vergunning nodig hebben en proberen ze even het nieuwe speeltje uit. Het is voor een leek ook een beetje verwarrend. Je ziet namelijk overal surfplanken en heb je een surfplank met een klein elektromotortje dan ben je in overtreding omdat je dan onder de categorie elektromotorboot valt.
De APV stamt ook uit een bepaalde tijd. Een beetje surfplank kan ook snelheden behalen van zeker 40 km/uur. En wat denk je van Windfoilen waarbij de windsurfplank ongeveer een halve meter boven het water zweeft. Die gaan nog veel sneller. En vanaf 2024 is windfoilen zelfs een olympische sport. Misschien een optie om de APV een klein beetje bij te schaven?
Maar hoe bescherm je dan zwemmers, SUPpers en andere mensen die puur op eigen kracht willen genieten van een fysieke prestatie op heet water….