Home » Nieuws » Vaarbewijs Spanje, welk vaarbewijs heb ik nodig?

Vaarbewijs Spanje, welk vaarbewijs heb ik nodig?

Vaarbewijs Spanje

Spanje, een van de meest exotische landen van Europa, is een eldorado voor motorboten. Vooral aan de liefhebbers van motorboten biedt Spanje de perfecte vaarvakantie. Doordat er langs grote gedeelten van de Spaanse kust weinig wind staat, is Spanje minder geschikt voor zeilboten. Minder wind betekent: minder golven. Daarom kunt u langs de Spaanse costa’s wel perfect waterskiën. Niet alleen de mediterrane kust is trouwens erg populair, ook Ibiza, Mallorca en Menorca en de Canarische eilanden bieden alle ingrediënten voor optimaal vaarplezier. Het zeereservaat langs de Medes-eilanden en de wateren voor de kust van L’Estartit zijn dé hotspots voor onderwatersporten als snorkelen en duiken. Pas op met alcohol in Spanje, de laatste jaren zijn de eisen aangescherpt. Voor alle bestuurders zowel boot als auto geldt: maximaal 0,25 mg/l bij de ademtest.

Verzekering, vaarbewijs, vaarvergunning en uitrustingseisen

Hoewel Spanje geen strenge verzekeringswetten kent (in het land is zelfs een WA-verzekering van uw boot niet verplicht), is een bootverzekering wel aan te raden. Tijdens calamiteiten bij het transport of bij diefstal betaalt een verzekering zich dubbel en dwars terug. Daarbij is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden die uw verzekeraar stelt aan de beveiliging van uw schip.

In Spanje moeten bestuurders van schepen met een motorvermogen vanaf 9,5 pk in het bezit zijn van een vaarbewijs. Een “permiso de navegación”.

Op de meeste Spaanse wateren is een “Comandancia de la Marina” verplicht. Deze vaarvergunning is bij iedere plaatselijke havenmeester te verkrijgen na inzage van uw vaarbewijs en registratiebewijs.

De eisen die gesteld worden aan de uitrusting van uw schip in Spanje, zijn voor het grootste gedeelte gelijk aan de Nederlandse eisen. Maar natuurlijk zijn er, zoals gewoonlijk, enkele aanvullingen te melden. Zo moet u verplicht een anker en een ankertouw van minimaal 25 meter aan boord hebben. Ook een peddel is verplicht.
Die laatste eis komt voort uit het feit dat langs de Spaanse kust vaak een aflandige wind staat. Bij motorproblemen komt een peddel goed van pas.

Volgens onze laatste berichten moet je vanaf 9,5 pk  in het bezit zijn van een vaarbewijs:
Langs alle Spaanse kusten inclusief de Canarische eilanden in het bezit zijn van vaarbewijs deel 1 en 2.
Wil je varen in Noord Spanje wordt vaarbewijs deel 1 (nog) geaccepteerd.
Ons advies: Wil je niet voor onaangename verassingen komen te staan ga voor vaarbewijs deel 1 en 2. De bekeuringen in Spanje zijn fors.

zie ook: Varen in Europa

Heb je ervaringen met vaarbewijs en/of boetes in Spanje deel ze hier: