Home » Nieuws » Marifonie examen gaat met de tijd mee.

Marifonie examen gaat met de tijd mee.

Marifonie examen gaat met de tijd mee

Het Marifonie examen van Agentschap Telecom gaat met de tijd mee. Waar het examen voorheen nog voornamelijk bestond uit theoretische vragen die alleen betrekking hadden op de theorie, worden er nu meer vragen bedacht die op praktijksituaties gericht zijn.

Volgens onze vaste docent voor de Marcom examens, die nauwe banden heeft met de commissie voor de examenvragen van Agentschap Telecom, gaan de vragen voor het marifoon examen met de tijd mee.

Na de zomer van 2018 zijn er namelijk een flink aantal vragen aan het bestand toegevoegd. Dit zijn voornamelijk vragen uit de praktijk. Uiteraard krijg je nog steeds de vragen hoe je op de juiste manier het kustwachtcentrum in Den Helder moet oproepen, met de correcte terminologie zoals Den Helder Rescue en Mayday Relay.

Tegenwoordig  worden meer vragen gesteld uit de praktijk. Zoals over een geladen motorschip die aankomt bij een bepaalde haven of  sluis en dan moet je weten welke oproep juist is.

Ook komen er meer vragen over de simplex en duplex kanalen. Vaar je namelijk op het IJsselmeer bij goed zicht dan selecteer je marifoon kanaal 1. Wil jij een andere schipper oproepen die bij jou in de buurt vaart kan je daar geen contact mee krijgen via marifoon kanaal 1.
Dat is namelijk een duplex kanaal. Op een simplex marifoonkanaal is het namelijk geen enkel probleem om andere schepen op te roepen, mits je natuurlijk de instellingen op je marifoon goed hebt afgesteld.
Ook komen er meer vragen over de verkeerscentrales en waar je radio medisch advies kan aanvragen indien je op de ruime binnenwateren vaart.

Download marifonie examen (pdf) basiscertificaat augustus 2018
Marifonie-examen-augustus-2018Correctieblad-marifonie-examen-augustus-2018

Marifonie examen bestaat uit meerdere gradaties.

Voor de watersporter is er het basiscertificaat, hiermee mag je de marifoon aan boord hebben en bedienen.
Voor de veeleisende watersporter adviseren wij het Marcom examen (maritieme communicatie)

Het marifonie certificaat is niet alleen wereldwijd maar ook levenslang geldig.

Besluit je om een marifooncertificaat te halen ga dan naar een Vaarschool die continu met de materie bezig is.
Uiteraard is het belangrijk om je doel te behalen, te slagen voor het examen, maar het is ook in jouw (eigen) belang dat je vertrouwd raakt met de marifoon en dat je deze ook op de juiste manier kangebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van het juiste gebruik van de marifoon?
Dan hebben we voor jouw onze gratis marifoon cursus

De marifonie examens worden bij ons 3 à 4 x per week afgenomen, het Marcom examen iedere 14 dagen.
Wil je alleen het examenboek marifonie bestellen 2020-2021  (vanaf 19,95 euro inclusief verzendkosten). Ga naar examenboek marifonie.
Ga je liever voor een marifoon en/of Marcom examen eventueel inclusief cursus? Ga naar Vaarschool Albatros-marifooncursus